A kép illusztráció

Japán versenyző, a 36 esztendős Cukiasi Szaori kapta az aranyérmet a hétvégén azon a nemzetközi zongoraversenyen, amelyet Bécsben rendeztek fogyatékkal élő emberek számára.

A négyévenként megtartott rendezvényen mintegy ötven versenyző indult. A Kumamoto prefektúrából érkezett Cukiasi abban a mezőnyben indult, amelyben egy kötelező darabot kellett eljátszaniuk a versenyzőknek. A japán zongorista Beethoven 9. szimfóniájából az Örömódát adta elő csupán bal kezének ujjait használva.

A sérült emberek zongora paralimpiáját azzal a céllal hozták létre, hogy a valamilyen fogyatékkal élő, zongorát szerető amatőr vagy professzionális előadók találkozhassanak egymással, és felfedezzék, hogy a zongorázás milyen lehetőségeket nyújthat számukra a társadalmi hátrányok leküzdéséhez.

Emellett az esemény fontos céljai közé tartozik, hogy az egészségesek minél többet tudjanak meg a körülöttük élő sérült emberekről, továbbá az is, hogy új tehetségeket fedezzenek fel - derül ki a verseny honlapjáról.

A nemzetközi zongora paralimpia chartája hangsúlyozza, hogy a részvétel a legfontosabb, ami önmagában is dicsőséget jelent a versenyzőknek. Az első zongora paralimpiát 2005-ben rendezték meg Japánban. A szabályzat szerint négyévenként kerül sor a verseny megrendezésére, a házigazda pedig mindig más ország.

MTI