A náci Németországból csempészte ki Mozart kéziratát egy zsidó zenész. A nemrég megtalált C-dúr kyrie kézirat ma kerül kalapács alá a Sotheby's aukciósháznál.

Mozart befejezetlen, 1772-es C-dúr kyriéjének kézirata Dél- Afrikában bukkant fel nemrégiben. A müncheni születésű zsidó zenész, Rudolf Götz leszármazottai kínálták eladásra a kéziratot. A Sotheby's aukciósház reményei szerint az eredeti Mozart-kotta eladási ára akár az 500 000 brit fontot is elérheti.

Rudolf Götz 1938-ban menekült Dél-Afrikába a náci diktatúra elől. Mivel tudta, hogy pénzt vagy értéktárgyakat hiába próbálna meg átvinni a határon, úgyis elkoboznák tőle, minden megtakarítását a Mozart-kézirat megvásárlásába fektette, majd családjával együtt hajóra szállt. Hogy a kotta értéke ne tűnjön fel a vámosoknak, a címoldalt leválasztotta a kéziratról, és egy másik hajóval küldette maga után. Ezt a hajót azonban 1939-ben torpedótalálat érte, és a Mozart kézjegyét viselő lappal, valamint a Götz család bútoraival együtt elsüllyedt.

Mozart 16 évesen fogott bele a kyrie komponálásába, de öt oldal megírása után félretette a darabot. A most árverésre kerülő kotta a befejezetlen mű egyik legfontosabb dokumentuma. Sorsa a 19. századig visszakövethető, amikor is egy bécsi gyűjtő, Aloys Fuchs úgy döntött, hogy egy alsó-ausztriai bencés apátságnak ajándékozza. Tőlük vásárolta meg később Dr. Max Zenger, Mozart-gyűjtő, majd adta tovább a Németországból menekülő zsidó zenésznek.

Az aukciót Götz lánya kezdeményezte, aki azt szeretné, ha a kézirat visszakerülne Európába. A család korábban ajánlatot tett az apátságnak és a salzburgi Mozart múzeumnak is, ám egyik intézmény sem tudott ekkora anyagi áldozatot vállalni.