Riccardo Muti karmester minapi távozása után az olasz főváros operaházának teljes zenekarát és kórusát elbocsátották, jelentette be a római főpolgármester csütörtökön.

Ignazio Marino főpolgármester szerint nem volt más megoldás. Az elbocsátás a színházban dolgozó 460 főből a zenekar és a kórus 182 tagját érinti.

A jövőben a színház előadásaihoz külső zenekarokat és kórust szerződtet majd, amivel évi 3, 4 millió eurót tud megtakarítani.

A színház zenei vezetője Riccardo Muti szeptemberben hat év után hagyta ott a pénzhiánnyal és sztrájkokkal küzdő dalszínházat.

A római operaházat 12 millió euró (3,7 milliárd forint) adósságot halmozott fel, a művészek szakszervezetei folyamatos sztrájkkal tüntettek a színház vezetősége ellen, a nyári programban szereplő előadások is sorra elmaradtak a munkabeszüntetések miatt.

Carlo Fuortes, az operaház főigazgatója hangsúlyozta, külső zenekarral működik számos franciaországi és spanyol operaház is.

Fuortes hozzátette: „A római operaház idénynyitója a korábbi tervek szerint november 27-én lesz Giuseppe Verdi Aida című darabjával. Igaz, egyelőre a római operának nincs zenekara, kórusa és karmestere".

Riccardo Muti helyére ugyanis még nem sikerült utódot találni. Az eddig felkért karmesterek arra hivatkozva utasították el a kinevezést, hogy ha Mutinak nem sikerült, ők sem fogják tudni működtetni a színházat.

Forrás: MTI