Carlo Gesualdo hat, illetve hét hangra írt motettáit négyszáz éve nem hallhatta senki, adta hírül a Gramophone brit komolyzenei magazin. A Sacrae Cantiones II. kötetét alkotó darabok bizonyos részei ugyanis elvesztek az idő feneketlen kútjában. James Wood előásta, rekonstruálta, és lemezre vette a gyilkos zeneszerző (korábbi cikkünk róla itt olvasható) szívbe markoló muzsikáját.

A Harmonia Mundi lemezkiadó Carlo Gesualdo halálának 400. évfordulójáról eddig elfeledett, rekonstruált művek lemezfelvételével emlékezik meg James Wood és a Vocalconsort Berlin hathatós közreműködésével. James Wood zeneszerző és a Vocalconsort Berlin karmestere három év kemény, szöszmötölő munkával pótolta a motetták hiányzó bassus és sextus részeit, majd a helyreállított verziót, amely 1603 óta valószínűleg nem hangzott el, lemezre vette.

"Vajmi kevés elképzelésem volt arról, mekkora fába vágtam a fejszémet, amikor belefogtam a rekonstrukciós munkálatokba, és be kell vallanom, bizony akadtak pillanatok, amikor nagyon közel jártam ahhoz, hogy feladjam" – mesélte Mr. Wood a Gramophone kolumnistájának. "Ugyanakkor lelkesedésemnek állandó tápot adott a vágy, hogy ezeket a 400 éve a feledés homályában rekedt fantasztikus, látomásos darabokat visszahozzam az életbe. Kitartásomat nagy mértékben ösztönözte az, hogy a felfedezés során bepillanthatok a zseniális komponista zeneszerzői kulisszatitkaiba, amelyekből, mint kolléga, úgy gondolom, négyszáz év elteltével is nagyon sokat tanulhatok" - tette hozzá.

A kuriózumnak számító lemez a napokban kerül a boltokba. A Harmonia Mundi honlapján, a pdf 16. oldalán belehallgathatunk.

James Wood brit zeneszerző és karmester