Eladósodott, csőd fenyegeti, válságmenedzser felügyelete alá helyezik. Haldoklanak az operaházak Olaszországban, a tengerentúlon a New York City Opera már be is zárt - tudatta az MTI.

Az utóbbi időben rohamosan nőttek az Opera di Roma veszteségei, az olasz kulturális minisztérium ezért kezdeményezte, hogy a ház kerüljön egy kormány által kijelölt biztos felügyelete alá.

A római opera hosszú ideje veszteséges, az előadások száma az utóbbi években folyamatosan csökkent - emlékeztetett az olasz sajtó. A bírálatok össztüzében az intendáns áll: Catello De Martinót még a főváros előző polgármestere, Gianni Alemanno nevezte ki a ház anyagi helyzetének rendezésére, az intendáns vezetése alatt azonban csak tovább nőttek a kiadások.

Az Opera di Roma kilencmillió euró mínuszban van, a szakszervezet létszámleépítéstől tart és sztrájkkal fenyegetőzik. "Nem mi akarjuk megfizetni a rossz színházi vezetés árát" - hangsúlyozták érdekképviseleti szóvivők.

A válság sújtotta Olaszországban nem a római az egyetlen operaház, amely súlyos anyagi gondokkal küzd: hasonló helyzetben van a firenzei opera is. A neves Maggio Musicale Fiorentino egy olasz kormány által kirendelt biztos vezetése alá került. Francesco Bianchi a gazdálkodás rendbetételére irányuló intézkedései részeként májusban feloszlatta a ház 119 táncost számláló balettkarát.

A tengerentúlon szintén komoly gondot jelentenek a szűkös anyagiak, amelyek miatt New Yorkban nemrég bezárni kényszerült a kisebbik operaház, a New York City Opera.