Arthur Rubinstein nem igazán szerette a zongoristaversenyeket. Ennek ellenére hozzájárult, hogy az egyiket róla nevezzék el. 40 évvel ezelőtt rendezték meg az első Rubinstein-versenyt Izraelben, amely azóta is a legendás művész szellemiségét követi.

"Engem a művészek érdekelnek. Azok, akik tényleg zenélnek, nem pedig azok, akik esetleg hatalmas oktávokkal vagy briliáns trillákkal hívják fel magukra a figyelmet” - mondta Arthur Rubinstein 1974-ben, az első tel-avivi verseny díjkiosztóján. "A sok ügyes játékos között fel kell fedeznünk őket, akik pedig kevesen vannak."

Ezekkel a szavakkal adta át az aranyérmet Arthur Rubinstein, aki annak idején maga is zsűritag volt, a 25 éves amerikai Emanuel Axnak. Három évvel később, 1977 áprilisában kisebb szenzációt keltett, hogy egy német tehetség, Gerhard Oppitz nyerte meg a tel-avivi versenyt.

„Akkoriban világszerte sokan meglepődtek, hogy egy német kapta az első díjat egy izraeli versenyen. Ráadásul személyesen Arthur Rubinstein nyújtotta át nekem az érmet, aki évtizedekig nem volt hajlandó Németországban fellépni. Nyilvánvalóan nagyra értékelte a művészi teljesítményemet" - nyilatkozta Gerhard Oppitz.

A verseny azóta több jelentős nemzetközi zongoristakarrier ugródeszkájaként szolgált. Kyrill Gerstein, Igor Levit, Khatia Buniatishvili vagy a legutóbbi, 2011-es megmérettetés győztese, Daniil Trifonov – valamennyien itt alapozták meg hírnevüket.

Kezdettől fogva úgy tervezték, hogy háromévente rendezik meg a versenyt, ez azonban nem mindig bizonyult olyan egyszerűnek. A nehéz politikai helyzet miatt kétszer alakult úgy, hogy le kellett mondani, illetve el kellett halasztani az eseményt. Idith Zvi, a verseny művészeti vezetője szerint a Rubinstein-zongoristaverseny kettős üzenetet hordoz. A zene, a művészet fontossága mellett arról is szól, hogy Izrael szebbik arcát mutassa fel a világnak.

„Ha sikerül elérnünk, hogy a résztvevő művészek jó érzésekkel, fontos tapasztalatokkal gazdagodva utazzanak haza Izraelből – még akkor is, ha nem szereznek érmet –, akkor többet értünk el bármilyen politikánál.”

„Ami pedig a verseny célját illeti” – mondta a művészeti vezető – „mem azt értékeljük, aki a legtökéletesebb technikával rendelkezik, hiszen ezen a téren valamennyien profik. Olyat keresünk, akinek személyisége, egyénisége van. Akiről elmondhatjuk: szeretnénk még sokat hallani róla".

Az idei verseny május 13-tól 29-ig tart Tel-Avivban. A döntő résztvevői: Maria Mazo (Oroszország) Andrejs Osokins (Lettország), Antonii Baryshevsyi (Ukrajna), Leonardo Colafelice (Olaszország), Seong-Jin Cho (Dél-Korea), Steven Lin (USA).

A jelentkezők névsorát végignézve feltűnő, milyen magas a kelet-európaiak és ázsiaiak aránya. "Ez világtrend” – véli Idith Zvi – "az ázsiaiak és a kelet-európaiak egyszerűen fegyelmezettebbek, vagyis gyakorolnak. Ráadásul a művész státusza nyugaton sokat veszített az értékéből. A fiatalok inkább informatikusnak mennek, minthogy bizonytalan egzisztenciájú művészek legyenek.”

***

Így játszott a mester.

***

Nyerj jegyet a Müpába!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Ki nyerte az első Rubinstein-versenyt?

A válaszokat beküldők között jegyeket sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő Wagner programsorozatra:

Wagner: A Rajna kincse 2014.06.12

Wagner: A walkür 2014.06.13

Wagner: Siegfried 2014.06.14

Wagner: Az istenek alkonya 2014.06.15

A megfejtéseket 2014.06.03-án 09:00 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mailcímen. A tárgyba ezt írd: Figaro_Wagner sorozat.

 A megfejtés mellett telefonos elérhetőséget is írj a levélbe. A kisorsolt játékosokat a megadott elérhetőségeken értesítjük, a jegyeket személyesen vehetik át a nyereményjáték szabályzatban ismertetett módon.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.