A művet a német-zsidó származású festőnő, Charlotte Salomon élete ihlette, aki franciaországi száműzetése idején talált rá a festészetre, amelynek eszközeivel a félelmeit fejezte ki, hangzott el a bemutató előtti hétfői salzburgi sajtótájékoztatón. A történet a művész Élet vagy színház? című naplóján alapul, amely Salomon rendkívüli tehetségéről árulkodik. A napló az 1940 és 1942 között készült több mint 700 vízfestményből, szövegből és kottából áll.

A zenemű a második világháború előtti németországi és franciaországi események krónikája is, melyet a jómódú berlini zsidó sebész lányának életén keresztül mutat be. Az opera Marc-André Dalbavie francia zeneszerző műve, rendezője a svájci Luc Bondy, akit lenyűgözött Salomon titokzatos személyisége. A címszerepet ketten játsszák: Marianne Crebassa francia mezzoszoprán énekli franciául, németül pedig Johanna Wokalek német színésznő mondja a szöveget.

"Amikor Charlotte Salomon festményeinek katalógusa a kezembe került, rájöttem, ez volt a téma, amire vártam. Kihívást is jelentett: a festészetet a zene nyelvére kellett lefordítani" ‒ mondta a hétfői sajtótájékoztatón a francia zeneszerző és karmester, aki a premieren maga vezényli a salzburgi Mozarteum zenekarát.

Charlotte zeneszerető családban nőtt fel, a zene nagyon fontos volt az életében. Festés közben mindig énekelt, ezt énekjátéknak (Singenspielen) nevezte, és a képeihez gyakran zenei idézeteket mellékelt, például Bizet Carmenjéből, Schuberttől vagy Bachtól. Marc-André Dalbavie felhasználta ezeket a hivatkozásokat az operához, melyben a zene, a nyelv és a képek keveredése Charlotte Salomon művészetének komplexitását hivatott kifejezni.

Salomon a Berlini Akadémián tanult, ám 1939 januárjában a zsidókra nehezedő egyre nagyobb náci nyomás elől nagyszüleivel Dél-Franciaországba menekült. Itt tudta meg, hogy családja nőtagjai a nácik hatalomra kerülése miatt valamennyien öngyilkosságot követtek el Berlinben. A tragédia mélyen megrázta a fiatal lányt, aki attól félt, ő sem menekülhet a családi átoktól. Végül elkezdte megfesteni az életét, ebből született akvarellekből és kottákból álló naplója.

Az opera Charlotte születésével kezdődik1907-ben, és 1943-ban végződik a festőnő letartóztatásával és Auschwitzba deportálásával. 26 éves volt, amikor a haláltáborban végeztek vele. A zeneművet augusztus 2-án, 7-én, 10-én és 17-én mutatják be Salzburgban.