Fából, bőrből, bronzból és rézből készült. Eredetileg négyszáz darabból állt, háromszáz ma is megvan belőle. Ötvenkét síp, négy regiszter, tizenhárom billentyű. Máig nem világos, vajon víz vagy levegő működtette. Az azonban tény, hogy 1800 éves, és egyedülálló lelet az egész világon. Hallgassa meg, hogyan szólhatott az aquincumi orgona!

A hazai régészet történetében valószínűleg piros betűs az 1931-es év. Ekkor talált rá Nagy Lajos (1897-1946) régész, művészettörténész, muzeológus Aquincumban, a déli városkapu feltárásakor a világon egyedülálló leletre, a hordozható, csekély 400 alkatrészből álló víziorgonára, a hydrára.

A bronztábla felirata szerint a hangszert Gaius Iulius Viatorinus, Aquincum városi tanácsának tagja, a helyi tűzoltók egyik parancsnoka 228-ban, Modestus és Probus konzulsága alatt saját vagyonából ajándékozta a tűzoltóknak.

Az ókori hangszerből viszonylag jó állapotban megmaradtak a sípok, a regisztercsúszkák és a szélláda egyes darabjai. A hangszer működése máig nem tisztázott. Noha neve alapján (hydra) víz, egyes kutatások szerint mégis inkább levegő segített a hangképzésben. Anyaga fa, bőr, bronz és réz, 52 sípját tizenhármasával négy sorban rendezték el.

Hogy Aquincumban fontosnak tartották a zenét, bizonyítja egy korábbi, szintén egyedülálló lelet. Egy szarkofág sírfelirata szerint:

„E kősírba zártan fekszik a kegyes feleség, a kedves Sabina.
Művészetekben tanult lévén, egyedül ő múlta felül a férjét.
Kellemes hangja volt, ujjával pengette a húrokat,
Ám hirtelen meghalván, hallgat. Háromszor tíz évet közelített,
Jaj, alig öttel kevesebbet, de három hónappal többet elérve,
Kétszer hét napot is élt. Ő maga megmarad
Elismertként a nép között, orgonán kedvesen játszott.”

Az emlékművet Titus Aelius Iustus, a legio víziorgonistája állíttatta feleségének. Meglehet, hogy épp ennek az orgonának a kicsi klaviatúráján táncoltatta ujjait a férjét lepipáló hölgy. Nem mellesleg a korabeli nőképről sokat elárulnak a fenti sorok.

Angster Emil pécsi orgonagyárában, 1935-ben készült el az orgona első, légfúvásos rekonstrukciója. Itt meghallgathatja, hogyan szólhatott az aquincumi orgona, közel 1800 évvel ezelőtt.