Az elmúlt évek európai és amerikai felmérései szerint erőteljesen csökken az érdeklődés a klasszikus zene iránt. A Coloradói Szimfonikus Zenekar merész ötlettel próbál új közönséget toborozni magának, különösen a fiatalok körében. Klasszikusok cannabisszal címen hirdettek koncertsorozatot, melynek lényege, hogy a publikum a magával hozott, Coloradóban nemrég legalizált marihuánás cigik füstölése közben élvezheti a komolyzenét, vagy fordítva, zenehallgatás közben élvezheti a fű adta örömöket.

A sorozat, amelyet a cannabisforgalmazók támogatnak, 2014. május 23-án veszi kezdetét egy denveri koncerttel, és a Red Rock-i amfiteátrumban fejeződik be egy nagyszabású záróhangversennyel. Jerry Kern, a zenekar vezetője azt reméli, hogy ezzel az ötlettel a fiatalabb korosztályhoz is el tudnak jutni, illetve olyan rétegekhez, amelyek hagyományosan nem járnak klasszikus zenei koncertekre.

A cannabisbarát koncerteken nem árulnak marihuánát, a jointot, sütit vagy egyéb készítményeket a nézőknek kell magukkal vinniük. A szervezők szerint ez nem különbözik attól, mintha egy pohár bor kortyolgatása közben adnánk át magunkat a zene élvezetének. A koncerteken bárki részt vehet, aki betöltötte 21. életévét (azaz amerikai értelemben nagykorú), és ki tudja fizetni a 75 dolláros belépőjegyet.

A zenekar már újabb sorozaton töri a fejét, amelynek mottója: Beethoven és a sör. Ennek keretében hotelbárokban és helyi sörfőzdékben rendeznek majd koncerteket. A zenekar próbálkozásainak visszhangja ellentmondásos, az euforikus hangoktól az elítélő visszautasításig sokféle árnyalattal találkozhatunk. A zenekari tagok között sincs teljes egyetértés. „Tudom, hogy szükségünk van új szponzorokra és fiatalabb közönségre, de nem hiszem, hogy ezt az utat kellene választanunk, hogy elérjük őket” ‒ nyilatkozta egyikük.

A marihuánafogyasztás ez év januárja óta legális Colorado államban. Denverben cannabisautomatákat helyeztek el az utcákon, ezekből vásárolhatják meg a fogyasztók a kívánt termékeket.

***

Nyerj jegyet a Müpába!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Hogy hívják a Coloradói Szimfonikusok vezetőjét?

A válaszokat beküldők között 1 db páros jegyet sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő Piotr Anderszewski és a Skót Kamarazenekar előadására (2014.05.20 19:30).

A megfejtéseket 2014.05.11. 24:00 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mailcímen. A tárgyba ezt írd: Figaro_ Piotr.

A megfejtés mellett telefonos elérhetőséget is írj a levélbe. A kisorsolt játékosok e-mailes értesítést kapnak, amelyben egy linkre kattintva regisztrálhatnak a jegyekért, amelyet a Müpában az előadás napján vehetnek át az e-mailben ismertetett módon.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.