Hetedszer rendezik meg a magyar dal napját. A Presser Gábor kezdeményezésére született országos rendezvényen szeptember 14-én kilenc település, valamint a főváros 33 színpadán mintegy kétezer fellépő vesz részt.

"A magyar dal napja nem vállalkozás, hanem egy álom megvalósulása. Idén is sikerült összeszedni a szükséges pénzt a megrendezéséhez, de a tendencia kemény, a folyamatosan átalakuló kulturfinanszírozásba a magyar dal napja nehezen illeszthető bele" - mondta Presser Gábor zeneszerző, előadó a keddi sajtótájékoztatón a szeptember 14-i rendezvény egyik helyszínén, az óbudai Kobuci Kertben.

Idén a legtöbb helyen már két- vagy háromnapos a rendezvény. Hévízen, a magyar dal idei fővárosában, Martonvásáron, Békéscsabán, Szombathelyen, Szentendrén, Boldogon, Zsirán, Hajdúnánáson, Egerben, valamint Budapesten 12 helyszínen összesen 33 színpadon mintegy kétszáz énekes, ezer zenész, a kórusokkal, népdalénekesekkel együtt csaknem kétezer fellépő lesz.

A fővárosi helyszínek közül kiemelkedik a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpada, ahol 20. századi magyar szerzők megzenésített verseit adják elő az egyetem és a Zeneakadémia diákjai. Az elhangzó 12 dal zenéit Ligeti György, Kurtág György, Petrovics Emil és Kákonyi Árpád szerezte Weöres Sándor, Varró Dániel, Karinthy Frigyes vagy Háy János verseire. Kóruspódium lesz a Művészetek Palotájában tíz kórus részvételével, a Vígszínházban pedig első világháborús dalok szólnak Eszenyi Enikő rendezésében a százéves évforduló alkalmából.