A világ egyik legkeresettebb koloratúrszopránja bejelentette, hogy befejezi operaénekesi pályafutását. A San Francisco Examinernek adott interjújában Natalie Dessay úgy nyilatkozott, hogy ezentúl a prózai színháznak szenteli magát.

A 48 éves francia énekesnő a világ legjelentősebb operaszínpadain lép fel, a publikum és a szakma egyöntetű lelkesedéssel fogadja fellépéseit a New York-i MET-ben, a milanói Scalában vagy a Bécsi Állami Operaházban. Csak éppen, mint mondja, ő maga mindig is gyűlölte a hangját.

“Változtatni akarok az életemen. Prózai színésznő leszek” - jelentette be a művésznő. Döntését azzal indokolja, hogy már mindent elénekelt, amire a hangja alkalmassá tette. „Nincs kedvem az én koromban Júliát játszani. Muszáj, hogy az ember szeresse a repertoárját. Egy ideig örömömet leltem benne, de most már valami újra vágyom.”

Döntésével Dessay tulajdonképpen fiatalkori álmát valósítja meg. Eredetileg ugyanis színésznőnek készült, akkor szakította félbe színművészeti tanulmányait, amikor énekesi karrierje beindult. Valójában úgy érzi, hogy élete igazi szenvedélye a színészet, amelyhez most, a 33 évig tartó kis kitérő után végre visszatérhet.

„Nekem a színésznők tetszenek, nem a hangok. Bármilyen fantasztikus hangja is van valakinek, ha nem tud játszani, engem nem tud lekötni. Öt perc után megunom. Nem mondhatjuk, hogy ideális operaközönség volnék.” A szavak és az irodalom szerelmesének tartja magát, akit frusztrál, hogy a librettók az esetek nagy részében nem túl érdekesek.

Dessay számára az opera csupán gyors lehetőséget jelentett a színpadra jutáshoz. A koloratúrszopránságot azonban sosem szerette. „Utálom ezt a hangszínt. Ezért nem voltak soha példaképeim ebben a hangfajban.” Dessay úgy érzi, a karrierje túl sok kompromisszummal és erőfeszítéssel járt. “Túlságosan vékonyka volt a hangom. Úgy kellett dolgoznom, mint egy igavonónak. Mindenki azt mondta, angyali hangom van, csakhogy én valójában boszorkány vagyok. És ez az ellentmondás komoly gondot okozott nekem. Minél idősebb lettem, annál nagyobbat.“

Natalie Dessay-t a hangja tette világhírűvé, mégis elsősorban színésznőnek érzi magát, nem énekesnek. Most éppen San Franciscóban énekli Violetta szerepét Verdi Traviatájában, szeptemberben pedig Massenet Manonjaként lép fel Toulouse-ban. Lehet, hogy ez lesz az utolsó fellépése operaénekesként. 

Violetta szerepében. Csak hogy tudjuk, kiről kell lemondanunk.