Hosszú betegség után tegnap meghalt a stílusteremtő dzsesszbőgős, Charlie Haden. 76 éves volt, Los Angeles-ben érte a vég. Felesége, Ruth Cameron énekesnő és négy gyermeke gyászolja, na meg az egész dzsesszvilág.

A legendás nagybőgős, aki a Time szerint „a legtehetségesebb és legmerészebb dzsesszzenészek közé tartozott”, három Grammy-díjat söpört be életében, és olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Ornette Coleman, John Coltrane, Pat Metheny vagy Keith Jarrett. Utóbbival 2010-ben jelent meg első duóalbumuk (Jasmine), a második pedig alig egy hónappal ezelőtt Last Dance, Utolsó tánc címen.

 "Úgy kell bánni a nagybőgővel, hogy a természetességét juttassuk kifejezésre. Ha nem vagyunk képesek arra, hogy a hangszerben rejlő emberiességet közvetítsük, jobb, ha hagyjuk az egész zenélést a fenébe” ‒ nyilatkozta egyszer Charlie Haden.

Neki aztán sikerült. Nem szólaltatott meg olyan hangot a hangszerén, amely ne lett volna átgondolt, megélt, személyes. A robusztus instrumentumból törékenyen emberi, meditatív dallamokat csalogatott elő.

Charlie Haden 1937. augusztus 6-án született zenész családban. A szüleinek volt egy rádióműsoruk, amelyben a kis Charlie is gyakran fellépett, countryszámokat énekelt. Bőgősként az ötvenes évek végén tett szert hírnévre, amikor Ornette Coleman szaxofonos kvartettjéhez csatlakozott.

Koncertjein gyakran fellépett a politikai és gazdasági igazságtalanságok ellen. Zenével demonstrált a vietnámi háború, valamint Ronald Reagan és George W. Bush politikája ellen.

"Szeretném az embereket megszabadítani mindattól a csúnyaságtól és szomorúságtól, ami a hétköznapokban körülveszi őket, és e helyett szép és mély zenét kínálok nekik" ‒ mondta Haden 2013-ban az AP hírügynökségnek adott interjújában.