Elhunyt a furulya rehabilitálója, a historizmus egyik prominense, a holland dirigens, Frans Brüggen. Októberben töltötte volna be a 80-at. Évek óta küzdött a betegséggel. Utolsó koncertjén kerekes székből dirigált.

A barokk zene és a furulya volt élete nagy szenvedélye.1934-ben született Amszterdamban, karrierjét blockfőtistaként kezdte. Ő adta vissza a furulya, a lenézett hangszer becsületét. A furulya "nagykorúsítása" egyértelműen Frans Brüggen érdeme - írta róla Malina János.

Harnoncourt mellett Brüggen is rengeteget tett azért, hogy a historikus előadói gyakorlat elfogadottá és mindennapossá váljék. Nemcsak a barokk, de a klasszicizmus és a korai romantika nagy szimfonikus műveinek előadásakor is az eredeti hangzást kereste.

Kortárs hangszert csinált a lenézett blockflőtéből

Gyerekként, a háború alatt tanult meg blockflőtézni. Az apja komolytalannak tartotta a hangszert, úgyhogy arra kényszerítette Fransot, hogy fuvolát és zeneelméletet is tanuljon. A furulya azonban örök szerelem maradt. Frans Brüggen kezei között egyedi, személyes hangon szólalt meg, és kortárs hangszerré vált.

Brüggen 21 évesen már a Hágai Királyi Konzervatórium professzora volt, később a Harvardon és a Berkeley-n is tanított. 1981-ben megalapította a 18. Század Zenekarát, de rendszeres vendégkarmestere volt az amszterdami Concertgebouw és a Felvilágosodás Zenekarának.

Bár a régi zenéért rajongott, nem a múltban élt. Gyakran látták Amszterdam utcáin, amint piros Porschéja ablakából kihajolva autogramot osztogatott. A színpadon sem a konzervatív frakkos-merev kiállást preferálta: keresztbe tett lábbal, előregörnyedve ült a székén, és varázslatot lehelt a furulyába.

 "Frans Brüggen, A 18. század Zenekarát dirigálva a kaliforniai egyetem berkeley-i kampuszán, a főpróba szünetében elmondja a közönségnek, hogy fő célja “engedelmeskedni a szerzőnek”. Ezután elvezényli Beethoven Eroica szimfóniáját, és a szerző gondosan kiírt tempóutasításait egytől egyig figyelmen kívül hagyja" - írta róla Taruskin. Ilyen volt, és ezért szerettük.

Itt Telemannt játszik. De hogy! Sírunk.