A megújult Budapesti Tavaszi Fesztivál 2014. március 21. és április 6. között komplex városfesztivállá alakul. Jön Zubin Mehta, Patricia Kopatchinskaja, Maxim Vengerov, a Hilliard Ensemble, Simon Keenlyside, Erwin Schrott, Andreas Scholl, Jean-Christophe Spinosi, Véronique Gens, de itt lesz a komolyzene Monthy Pythonja, a MozART Group is, csak hogy a legnagyobb hívóneveket említsük.

Idén közel félszáz helyszínen zajlanak majd az események: a Művészetek Palotája, az Operaház, a felújított Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Millenáris, a Bálna, az újonnan megnyíló Vigadó, a Nemzeti Színház és a fővárosi színházak, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek.

2014 tavaszán a komoly- és kortárs zene, opera, jazz, pop, világzene, tánc, újcirkusz, színház és kiállítások, de még a divat és a sport is része a kínálatnak. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon két hét alatt 6 világpremier, 18 magyarországi bemutató, valamint további 3 színházi premier lesz, és közel 20 olyan társulat és produkció érkezik Budapestre, amelyek először mutatkoznak be Magyarországon. A szabadtéri és ingyenes rendezvényekkel együtt több mint 170 esemény zajlik majd a fesztivál 17 napja alatt, a legalacsonyabb jegyár 1000 Ft, a legmagasabb 19900 Ft lesz.

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál világsztár előadókat és műfaji sokszínűséget kínál.

A nyitókoncerten zene és tánc különleges keverékét ígéri a Szegedi Kortárs Balett és a Pannon Filharmonikus Zenekar: Bartók Béla népszerű koncertdarabjait balettzeneként hallhatjuk viszont. A nagyzenekari hangversenyeken világhírű együttesek és karmesterlegendák állnak színpadra. A Bécsi Filharmonikusokat Zubin Mehta vezényli, a műsoron Brahms, Saint-Saëns és Schönberg egy-egy műve szerepel.

A BBC Filharmonikusok koncertjének karmestere Juanjo Mena, szólistája az „ütőhangszerek varázslója”, az osztrák Martin Grubinger lesz. A nemrég hetven esztendős zeneszerző, Eötvös Péter DoReMi című hegedűversenyének magyarországi bemutatója áll a moldáv származású, Svájcban élő hegedűművész, Patricia Kopatchinskaja és az MR Szimfonikusok műsora fókuszában. Korunk egyik legnagyobb muzsikusegyénisége, Maxim Vengerov a Lengyel Kamarazenekar kíséretében Mozart és Csajkovszkij műveit adja elő. 

Napjaink legkeresettebb baritonénekesei közül a brit Simon Keenlyside és az uruguayi Erwin Schrott is önálló estet ad, míg a világ elsőszámú kontratenorja, Andreas Scholl angolszász dalokkal érkezik. Az Operaház Tosca-előadásán José Cura Cavaradossiként lesz látható. Az operakínálatból kiemelkedik még két barokk ritkaság: Jean-Christophe Spinosi  és az Ensemble Matheus Händel Orlando című darabját mutatja be Budapesten. Jean-Philippe Rameau Polümnia ünnepei (Les fêtes de Polymnie) című operájának újkori világpremierje a Versailles-i Barokk Zenei Központtal együttműködve valósul meg, az előadók között Véronique Gens-nal, a barokk repertoár egyik legismertebb szopránénekesével.

És mindez csak a jéghegy csúcsa...