Múzeummal és több mint egy éven át tartó programsorozattal emlékezik meg Olaszország a tíz éve elhunyt világhírű szopránról, Renata Tebaldiról.

A rendezvényeket az énekesnő tiszteletére létrehozott alapítvány szervezi. A Parma közelében lévő Bussetóban - Guiseppe Verdi szülőhelyén - június 7-én avatják fel a Tebaldi Múzeumot.

Számos koncertet rendeznek az énekesnő emlékére. Augusztus 31-én Zubin Mehta karmester vezényletével fellép a Maggio Musicale Fiorentino zenekar. Várhatóan februárban mutatják majd be a szoprán életéről szóló Pianissimo, fortissimo című dokumentumfilmet.

Az 1922-ben Pesaróban született Tebaldi a háború utáni évek egyik legnagyobb szopránénekese volt. Arturo Toscanini fedezte fel és támogatta Tebaldit, aki először 1946-ban énekelt neki, amikor a karmester a milánói Scala számára keresett tehetségeket.

Tebaldi 1950-ben Londonban és San Franciscóban debütált, Verdi és Puccini műveit énekelte. 1955-ben lépett fel először a New York-i Metropolitan Operában Desdemona (Otello) szerepében. Ez a szerep hozta meg számára az elismertséget világszerte. Az ötvenes és a hatvanas években Renata Tebaldi és Maria Callas véget nem érő rivalizálása állandó beszédtéma volt az operaházak kulisszái mögött.

Renata Tebaldi 1973-ban búcsúzott el a színpadtól, ezután visszavonultan élt. 2004 decemberében, 82 évesen hunyt el San Marinó-i házában.

Forrás: MTI