Óriási magyar sikerrel ért véget pénteken este Münchenben az ARD Nemzetközi Csellóversenye.

A világ egyik legrangosabb komolyzenei versenyén 65 indulóból a magyar Várdai István szerezte meg az első díjat. Sikerének értékét növeli, hogy három évvel ezelőtt már megnyerte a Genfi Nemzetközi Csellóversenyt. Soha egyetlen csellistának nem sikerült mind a két nagy verseny első díját elhozni.

A német állami rádióállomásokat tömörítő ARD 1952 óta rendez zenei versenyeket különböző komolyzenei műfajokban, a csellistákra négy évente kerül sor.

Ezt tartják az egyik legnehezebb komolyzenei versenynek: már az első fordulóban több olyan zenész elvérzett, aki korábban más versenyeken első díjat szerzett.

A verseny rangját mutatja, hogy a korábbi győztesek között olyan nevek találhatók, mint a zongorista Mitsuko Uchida, a hegedűs Christian Tetzlaff, a brácsás Jurij Bashmet, a trombitaművész Maurice André, az oboista Heinz Holliger, vagy az énekes Thomas Quasthoff.

Várdai mellett egy francia és egy román csellista jutott a verseny döntőjébe: mindhárman egy-egy versenyművet adtak elő (Várdai Dvorák Gordonkaversenyét) a Bajor Rádiózenekar kíséretében.

A zsűri értékelésében külön kiemelte, hogy Várdai a verseny mind a négy fordulójában egyenletesen kiemelkedően teljesített.

***

Várdai István 1985-ben született Pécsett. 1997-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek osztályába, jelenleg a bécsi Zeneakadémiának és a budapesti Zeneművészeti Egyetemnek egyaránt növendéke. Diplomahangversenyén, 2009 októberében zsúfolásig megtelt a Zeneakadémia nagyterme. A bécsi és budapesti egyetemi tanulmányok után jelenleg a Kronbergi Zeneakadémián folytatja tanulmányait, Helmerson professornál (cselló), Gidon Kremer, Jurij Bashmet, Schiff András pedig a kamarazenei ismereteit mélyítik.