Az 1956-tól Puerto Ricó-i emigrációban élő Pablo Casals egyetlen alkalommal lépett fel Japánban, már 84 éves korában. 53 év után most előkerült a tokiói koncert kiadatlan felvétele, amely eddig a Casals-tanítvány, Hirai Takeicsiro tokiói lakásának padlásán porosodott.

A 21 perces és 11 másodperces felvételen a katalán származású spanyol csellóvirtuóz, karmester, komponista Boccherini 9., b-moll gordonkaversenyét vezényli az 1961. április 11-i tokiói hangversenyen. A darabot a Tokiói Szimfonikus Zenekar és a tanítvány, Hirai adja elő.

A japán TBS-tévécsatorna archívumában tavaly szeptemberben további öt részletre bukkantak az unikumnak számító koncertből, köztük Dvorák, Beethoven és Schumann egy-egy művére. 

A TBS közlése szerint a Hirai Takeicsiro padlásán talált felvétel leplombálva és nagyon jó minőségben került elő; amikor lejátszották, úgymond szinte észre sem lehetett venni, hogy több mint fél évszázados koncertrészletről van szó. 

A japán tévétársaság március 19-én cédén jelenteti meg az eddig kiadatlan koncertfelvételeket a TBS Vintage Classics sorozatban. 

forrás: MTI