Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

Ha megversenyeztetnék a világ legismertebb operaáriáit, nem kérdés, hogy a Summertime az élbolyban végezne. George Gershwin operáját, a Porgy és Besst negyven év után most augusztusban hallhatja ismét a magyar közönség a Szegedi Szabadtéri Játékokon, híres afroamerikai előadók tolmácsolásában.

A 39 évesen elhunyt amerikai zeneszerző Jacob Gershowitz néven látta meg a napvilágot Manhattan szegény zsidónegyedében. Tizenkét évesen ismerkedett meg a zongorával, még nem töltötte be a húsz évet, már ismert dalszerzőként ünnepelték. A Swanee-t hanglemezen is kiadták, és Gershwin hamarosan a Broadway legkeresettebb szerzőjévé avanzsált, 1932-ben Pulitzer-díjat kapott. Olyan nagy klasszikusok ismerték el tehetségét, mint Rahmanyinov és Sztravinszkij.

Gershwin már közel egy tucat musicalt megírt, mire végre sikerült régi vágyának eleget tennie, operát komponált. Edwin DuBose Heyward megtörtént eseményeken alapuló, színes bőrűekről szóló Porgy című kisregénye ihlette meg a zeneszerzőt. A librettót maga az író és Gershwin bátyja, Ira Gershwin készítette el. Zenéje egzotikus keverék: afroamerikai eredetű jazz, fekete zene, illetve indián motívumokból varrott finom szőttes, Debussy és Ravel stílusának keresztöltéseivel.

Az opera számos dala vált örökzölddé, leghíresebb áriája a Summertime, amelyet több mint harmincháromezerszer dolgoztak fel, legemlékezetesebbek talán Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Billie Holiday, Janis Joplin, Norah Jones verziói.

Az augusztus 9-én és 10-én a Szegedi Szabadtérin látható előadást Susan Williams-Finch rendezi, a Szegedi Szimfonikus Zenekart Stefan Kozinski vezényli, akiről Gunter Schuller kijelentette: „Nem ismerek senkit, aki érzékenyebben és csodálatosabban játszaná Gershwin zenéjét”. A címszerepeket Richard Hobson és Angela Owens alakítják, Sportin’ Life szerepében Reggie Whiteheadet hallhatjuk, Crownt Phillip Boykin kelti életre.

Richard Hobson Porgy szerepében.

Angela Owens Bess szerepét énekli egy zongorás próbán.