Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Dame Kiri Te Kanawa, új-zélandi operaénekesnő, akit 1981-ben több mint hatszáz millióan hallottak a televízió képernyői előtt, amikor Károly herceg, brit trónörökös és Diana hercegné esküvőjén énekelt a londoni Szent Pál-székesegyházban.

Claire Mary Teresa Rawstron néven született egy maori férfi és egy európai nő gyermekeként, akiknek kiléte nem ismert. Öthetes volt, amikor örökbe fogadták, maori apja és ír származású anyja adta neki a Kiri nevet, amely maori nyelven harangot jelent. A kislány mindenhol és mindig énekelt, s mivel tévéjük nem volt, a szórakozást a zene jelentette számára.

Az általános iskola után dolgozott recepciósként és titkárnőként, de az énekléssel sem hagyott fel és minden lehetséges énekversenyen elindult. A legtöbbet meg is nyerte, húszas éveinek elejére hazájában ismert és népszerű énekesnek számított, és az első operaáriákat tartalmazó új-zélandi aranylemez büszke birtokosának mondhatta magát.

1966-ban Angliába ment, beiratkozott a londoni operaiskolába és a mezzoszoprán szerepekről áttért a szopránra. Tanára a magyar Rózsa Vera lett, tőle tanult éneklést, hangtechnikát, színészetet. 1970-ben debütált a Covent Garden színpadán Muszorgszkij Borisz Godunov című operájában, sztárrá a következő évben Mozart Figaro házassága című művében Almaviva grófné szerepe tette.

A tengerentúlt is meghódította, 1974-ben beugróként aratott elsöprő sikert a New York-i Metropolitan operában, Verdi Otellójában Desdemonaként. Kiri Te Kanawa a világ egyik legkeresettebb énekművésze lett. Legemlékezetesebb alakításait Mozart, Verdi és Richard Strauss operáiban nyújtotta, a kritikusok technikai felkészültsége, muzikalitása mellett elsősorban szép hangszínét emelték ki.

A legnevesebb fesztiválokra kapott meghívást, s 1981-ben több mint hatszáz millió ember hallotta a tévé képernyői előtt, amikor Károly brit trónörökös esküvőjén a londoni Szent Pál székesegyházban Händel Sámson című oratóriumából a Let the Bright Seraphim című áriát énekelte. Egy szabadtéri koncerten Aucklandben 140 ezer fős közönség előtt lépett fel.

1979-ben ő volt Donna Elvira Mozart Don Giovanni című operájának Joseph Losey által rendezett filmváltozatában, ő kölcsönözte a hangját az amerikai színésznő Glenn Close-nak Szabó István Találkozás Vénusszal című, operaházban játszódó filmdrámájában.

Több hanglemezfelvételt is készített, igazi különlegességnek számít a West Side Story, amelyen a szerző, Leonard Bernstein először vezényelte saját népszerű musicaljét; a Solti György dirigálásával készült Figaro házassága 1984-ben Grammy-díjat kapott.

Kiri Te Kanawa hivatalosan 2010-ben vonult vissza az operaszínpadtól. "Nem annyira sajnálatot, mint inkább megkönnyebbülést érzek” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban. – „Vége az iszonyatos nyomásnak. Az énekesi pálya rengeteg energiát emészt fel. Óriási az elvárás, néha nagyobb, mint amennyit az ember teljesíteni tud. A sportolók és a balett-táncosok gyakran már 35 évesen visszavonulnak. Én 70 vagyok, és még mindig énekelek.”

Az utóbbi években elsősorban a dalirodalom tolmácsolásával foglalkozott, Magyarországon is több dalestet adott. Repertoárja Purcelltől a kortárs zenéig terjed, a klasszikus operarészletek mellett musicaleket és maori népdalokat is énekel, sőt tavaly egy epizód erejéig szerepelt a Downton Abbey című népszerű brit tévésorozatban.

Az új-zélandi énekesnő alapítványt hozott létre, hogy a világközpontoktól távol fölbukkanó tehetségek számára megteremtse a tanulás lehetőségét, de az ösztöndíjasoktól elvárja, hogy visszatérjenek szülőföldjükre. Számos kitüntetése mellett 1982-ben II. Erzsébet brit uralkodótól megkapta a lovagi cím női megfelelőjét, így kijár neki a Dame megszólítás.

(forrás: MTI)