Fazil Say zongoristát vasárnap 10 hónapos felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az isztambuli bíróság, amiért a 43 éves művész Twitter-bejegyzéseivel „megsértette a lakosság egy részének vallásos érzelmeit” - írja a Guardian.

Fazil Say nem jelent meg személyesen a bíróságon, mivel koncertkörúton van Európában, pénteken például éppen nálunk, a Művészetek Palotájában játszotta a Pannon Filharmonikusokkal Ravel G-dúr zongoraversenyét, Enescu I. zene­kari szvitjét és Dvořák 8. szimfóniáját Cristian Mandeal vezényletével.

A magát ateistának valló Fazil Say az elmúlt év során több kritikus és ironikus hangvételű megjegyzést engedett meg magának a Twitteren az iszlám vallással kapcsolatban, mire három török állampolgár feljelentést tett ellene. Az egyik megjegyzése, amely kiverte a biztosítékot iszlám honfitársainál például a Korán paradicsomfelfogását kérdőjelezi meg:

"Szerintetek a paradicsom olyan, mint egy kocsma? Azt állítjátok, hogy minden hívőt két szűzlány vár odaát. Vagyis szerintetek a paradicsom olyan, mint egy bordélyház?"

Az ügyészség másfél év letöltendő szabadságvesztést kért a zongoristára, ám a végül megállapított 10 hónapos felfüggesztett büntetést is kritikával fogadták az Európai Unióban.   Az EU-bizottság „aggodalommal” vette tudomásul az ítéletet, mint azt az egyik szóvivő nyilatkozta. Say maga hétfőn úgy kommentálta a hírt a Facebook-oldalán, hogy „az ítélet rendkívül sajnálatos és aggasztó a törökországi szólás- és vallásszabadság szempontjából”.

Fazil Say Beethovent játszik.