Sztrájk a milánói Scalában: elmaradt a szezonnyitó Rómeó és Julia balettelőadás a nagy múltú operaházban, írta a napokban az olasz napilap, a Stampa, majd pedig a világsajtó.

Kelletlenül jelentette be minap a milánói Scala operaház igazgatósága, hogy december 19-én Berlioz drámai Rómeó és Júliája, a kórustagok és a tánckar sztrájkja miatt sajnálatos módon elmarad. A jegyek amúgy borsos árát természetesen visszatérítik.

Főként a kórustagok vélekednek úgy, hogy a színpadon énekelni és kosztümben megjelenni egy előadáson a táncosok között külön juttatást érdemel, mivel szerződésen kívüli fellépésként értékelik.

Az igazgatóság viszont úgy véli, hogy a Sasha Waltz által koreografált előadáson semmivel sem kell többet teljesíteniük, mint általában, így nem jár extra gázsi.

A tánckar a maga részéről a felár jogosságát azzal indokolta, hogy egy rendhagyó, lejtős színpadon táncolni sokkal megerőltetőbb, többen hát és egyéb fájdalmakra panaszkodtak, majd azzal érveltek, hogy a csúszós, billentett színpadon akár a nyakukat is kitörhetik, úgyhogy követelésük kvázi veszélyességi pótlékként is értelmezhető.

Egy régebbi, hagyományosabb Scala-előadásból idézünk, itt még nem csúszik, nem lejt a színpad és úgy tűnik, mindenki elégedett a gázsijával. Ráadásul a zene Prokofjevtől van.