Ki ne akarná kipróbálni, milyen érzés karmesteri pálcával a kézben egy nagyzenekar élén állni vagy kürtbe fújni, netán üstdobot püfölni, esetleg operát komponálni? Az interaktív bécsi hangmúzeum, a Wiener Haus der Musik látogatói már eddig is megtapasztalhatták mindezt, a jövő év tavaszától pedig a mexikói gyerekek is belekóstolhatnak a zene végtelenül gazdag világába. Vagyis a bécsi múzeum mottója szerint „tágra nyílnak majd a füleik”.

A Casa de la Música Viena a bécsi létesítmény mintájára épül Pueblában, a történelmi városközponttól kilenc kilométerre, a valamikori textilgyár területén. Itt működik a mexikói gyermek- és ifjúsági kórusokat összefogó kezdeményezés, az Orquestas Sinfónicas Esperanza Azteca központja is. A most épülő zenemúzeumot a pueblai szövetségi állam, a mexikói kulturális minisztérium, a Fundación Azteca nonprofit szervezet, és több más vállalkozás finanszírozza. A projekt célja, hogy a zenei képzés révén azok a gyerekek is jobb eséllyel indulhassanak az életben, akik szociálisan hátrányos helyzetű családokból származnak.

A bécsi Haus der Musik az első olyan múzeum Ausztriában, amelynek licenszszerződés formájában sikerült külföldre exportálnia a koncepcióját. A szerződésből befolyó évi százezer eurót az installációk karbantartására és újak kidolgozására fordítják. A Casa de la Música Viena megvalósulását pedig ‒ egy kiállítás keretében ‒ a bécsi intézmény látogatói folyamatosan nyomon követhetik.

A legtöbb installációt egy az egyben lemásolják Mexikóban. A bécsi tökéletes mása lesz például a virtuális karmester, amelynél a bevállalós látogatók a Bécsi Filharmonikusokat vezényelhetik, vagy a virtuális színpad, a virtostage, ahol karmozdulatokkal lehet operát komponálni. Szintén változatlanul valósítják meg a Namadeust, amelynek segítségével mindenki kipróbálhatja, miként hangzik a neve Mozart abc-je szerint. A mexikói intézményben természetesen a helyi zenei világ is helyet kap majd, a régióra jellemző tartalom kidolgozásával Luis Jaime Cortez zeneszerzőt, karmestert, zongoraművészt, zenetudóst és zenepedagógust bízták meg.