A pécsi Zeneszüret fesztivál idén Fischer Annie 100. születésnapját ünnepli, aki Vásáry Tamás szavaival: ”Nem csak csodagyerek volt, hanem csodafelnőtt is!” A fesztivál minden napján kötődik majd hozzá pár érdekesség, elrejtőzik a Hangcsapda labirintusában, láthatjuk majd portréját a fesztivál kiállításán, vacsoravendégségbe hív a kedvenc ételeivel, zenei relikviáiból árverés lesz.

A fesztivál október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján indul. A Zeneszüret a klasszikus zene rajongóinak idén is különleges fesztiválkoncerteket tartogat:

A fesztivált nyitó hangverseny előtt, október 22-én 18 órakor a Zsolnay Negyed Liszt termében Dr. Székely György segítségével közelebbről is megismerhetjük Fischer Annie-t, majd a művésznő hangszere, a zongora kerül a fókuszba. Liszt születésnapján, a Liszt-teremben Balog József, aki a világ több mint 20 országában koncertezett már, a mai fiatal zongorista generáció egyik legtehetségesebbje, eljátssza mind a 12 Transzcendens etűdöt egy koncerten.

Mindenki örömére súlyos betegsége után a Kodály Központban először hallhatjuk Kocsis Zoltánt saját hangszerén, de ezúttal fiával, Kocsis Krisztiánnal játszik majd, ami nemcsak a pécsi zeneszerető közönségnek csemege. A program is egyedi, hiszen a Budapesti Tomkins Énekegyüttes Rachmaninov Éjszakai virrasztás című, 15 tételből álló vesperását adja elő, amit szépen egészít ki az a két Rachmaninov darab, amit Kocsis Zoltán és Kocsis Krisztián ad elő két zongorán a tételek között. A művészek így egy olyan különleges produkciót hoznak létre a közönség örömére, ami a Zeneszüreten hangzik fel először!

Október 25-én a világhírű Keller Kvartett vezetője, Keller András hegedül a Bazilikában az orgona társaként. Ő is mesél majd pár érdekes történetet Fischer Annie-ról. A Pécsi Bazilika különlegesen érzékeny, szép hangú hangszerén, a nemrég felújított, közönség előtti játszóasztallal is ellátott orgonán Gyöngyösi Leventét hallhatjuk.

A fesztivált október 26-án a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye zárja. A Takács-Nagy Gábor által vezényelt zenekar ezúttal Mozart és Haydn művei mellett Vaňhal: D-dúr nagybőgőversenyét Fejérvári Zsolt, Rossini Fagottversenyét Andrea Bressan közreműködésével szólaltatja meg.