Miután Peter Gelb vezérigazgató a múlt héten a munkarend és a juttatások megváltoztatására tett javaslatot, a New York-i Metropolitan Opera zenekara saját tervet terjesztett elé.

Bajban van a New York-i Metropolitan Opera. Zenekara hosszú hónapok után először ült tárgyalóasztalhoz a nagyhírű operaház vezetésével, miután az elbocsátásokat helyezett kilátásba, ha augusztus elsejéig nem vezetnek eredményre tárgyalásai a költségcsökkentésről a szakszervezetekkel. Javaslataiban a zenekar Peter Gelbet hibáztatja a Met rossz eredményeiért.

A pénteken megtartott tárgyalási forduló a The New York Times amerikai napilap szerint "kevésbé harmonikus" volt.

A zenekar, amely ellenzi a vezérigazgató által ismertetett bér- és juttatáscsökkentést, elemezve 8 évad 54 produkciójáról megjelent kritikusi véleményeket 84 oldalas javaslattervezetében grafikákkal és statisztikákkal kimutatta, hogy az operaelőadások jegybevételei Gelb vezetése alatt estek vissza 79, 2 százalékról 72 százalékra.

"A Met zenekarának tagjai részletesen bemutatták a vezetés hibáit és Peter Gelb vezérigazgató művészi víziójának hiányát" - idézte az amerikai napilap honlapja a zenészeket tömörítő szakszervezetnek a találkozóról kiadott közleményét.

A zenészek hiszik, hogy a Met dollármilliókat takaríthatott volna meg, ha az elmúlt évadokban kevesebb darabot állított volna színpadra, kevesebb hosszú operát mutatott volna be, ami túlórákat eredményezett, kevesebb próbákat tartott volna és csökkentette volna a jegyárakat. Grafikonon mutatták be, hogy a Met árbevételeinek csökkenése egybeesett a jegyárak néhány évvel ezelőtti jelentős növelésével.

A közleményre a Met vezetése közleménnyel válaszolt, amelyben a zenekar szemére veti, hogy a szakszervezet javaslatai "mindenre kiterjedtek, csak arra nem, hogyan lehetne a Met alapvető gazdasági problémáit megoldani". A jegy árának csökkentése még kevesebb bevételt eredményezett volna, a kevesebb előadás az intézmény művészi misszióját, imázsát sértette volna", a kevesebb próba pedig aláásta volna az előadások minőségét - vágott vissza a Met vezetése.

Peter Gelb a múlt héten a munkarend és a juttatások megváltoztatására tett javaslatot, ami 16-17 százalékkal csökkenthetné a munkáltató költségeit. Évtizedek óta először kért engedményeket szakszervezeti tag alkalmazottaitól az intézmény, amely évek óta a jegyeladások visszaesésével, pénzügyileg kimerült alapítvánnyal és a növekvő költségek fedezésére nem hajlandó adományozókkal szembesül.