A Rajna kincse / fotók: Pető Zsuzsa - Művészetek Palotája

Kilenc éve minden júniusban a német operakultúráé a főszerep a Müpában: szűk két héten át a Wagner-életmű világhírű tolmácsolóinak ad otthont a „Duna-parti kis Bayreuth”. A nibelung gyűrűje ciklus június 12-től négy egymást követő napon hallható. Június 20-án és 22-én Wagner legromantikusabb zenedrámája, a Tannhäuser kerül műsorra, címszerepben a világhírű amerikai hőstenorral, Stephen Goulddal.

A Budapesti Wagner-napok új operajátszási stílust honosított meg, amely a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságaira és kiemelkedő akusztikájára építve messze túllép a „félig szcenírozott” színrevitelek világán.

A 2006 óta minden évben életre hívott fesztivál életében kiemelkedő esemény Wagner Ring-tetralógiájának teljes előadása. A négy estén átívelő monumentális zenedrámafolyam, A nibelung gyűrűje színpadra állítására Hartmut Schörghofer rendezőt kérte fel Fischer Ádám, mert – ahogy fogalmaz – „olyan rendezőre volt szükség, aki a műben rejlő gondolatokat képekben tudja megfogalmazni.”

A német alkotó nem a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hív segítségül: filmvetítés, árnyjáték, táncosok, bábok segítségével, valamint egy többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától a Valhalla pusztulásáig vezető mitológiai történet fantasztikus jeleneteit.

Fischer Ádám, a Wagner-napok karmestere

A Ring-tetralógia nemzetközi szereposztásában olyan énekesek lépnek fel, mint Egils Silins, aki egész Európát meghódította különleges basszbaritonjával, Christian Franz, a Budapesti Wagner-napok kirobbanó energiájú tenor sztárja, Petra Lang, a wagneri hősnők világszerte ünnepelt megformálója, Anja Kampe, napjaink első számú Sieglindéje, a Wagner-specialistaként elismert Walter Fink, valamint Iréne Theorin, az egykori Birgit Nilsson-tanítvány, Mimeként pedig Gerhard Siegel mutatkozik be a Művészetek Palotájában.

A fesztivál idén is tartogat váratlan meglepetést, ezúttal egy beugrás formájában: Albert Pesendorfer betegség miatt lemondta a fellépését, és napjaink egyik ünnepelt mélybasszusa, Kurt Rydl beugrással vállalta Hagen szerepét Az istenek alkonyában. A rendkívül széleskörű tapasztalattal bíró – több mint nyolcvan szerepben otthonosan mozgó –, szakmai körökben nemes egyszerűséggel „megabasszusként” emlegetett osztrák szólista eddig egyetlen alkalommal, 2010-ben nyűgözhette le hangjával a Művészetek Palotája közönségét.

A Budapesti Wagner-napokat idén is több kísérőesemény színesíti. A Müpa Stúdió dokumentumfilmjei a Wagner-napok emlékezetes előadásainak próbáiba és kulisszatitkaiba engednek bepillantást, és egy-egy legendás bemutató keletkezésének történetét elevenítik fel az alkotókkal és művészekkel készült interjúk segítségével. Az egyórás filmvetítések június 11-én, 12-én és 19-én láthatók a Müpában. A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyre a www.mupa.hu címen is lehetőség van.

A Wagner-napok teljes időtartama alatt a Müpa közönségforgalmi területein látható a neves Wagner-gyűjtő és zenekritikus, Klaus Billand utazó tárlata