Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Korábban úgy volt, hogy ledózerolják az Erkel Színházat, most mégis inkább rekonstruálják. Az újjáépítés mellett szóló érvek között valószínűleg szerepet játszott az is, hogy Magyarország legnagyobb számú nézőt befogadó színházának az Operaházénál is jobb az akusztikája. Az [origo] Váradi Zita operaénekessel és Kovács János karmesterrel a próbaüzem előtt álló és pénteken nyitó Erkel Színházat körbejárva idézte fel az intézmény múltját és tervezgette a jövőjét. Bulgakov szerint "másodrendű frissességű áru pedig nincsen".

Az Erkel Színházat Márkus Dezső karmester 1911-ben alapította, mint Népoperát. Az eltelt több mint 100 év során sokat látott hadszíntere a kultúrának: volt zenés-táncos szórakozóhely, bokszmeccsek véres arénája, művelődési ház, sőt a háború utáni években mozi.

1948-tól ismét dalszínház, ’51-től máig az Operaház fiókintézetként üzemel, ’53-ban keresztelték Erkelre. Deszkáin számos világhíresség megfordult. Énekelt itt Mario del  Monaco, Placido Domingo és Pavarotti, a zenekari árokban játszott a milánói Scala együttese és a Bécsi Filharmonikusok, a dirigensi pulpituson vezényelt többek között Toscanini, Furtwängler és Reiner Frigyes.