Fotó: Tuba Zoltán, Origo (a képre kattintva galéria nyílik)

November 7-én, Erkel Ferenc születésének évfordulóján és a Magyar Opera Napján újranyitják a mindenki operájaként emlegetett Erkel Színházat. Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű dalszínházát 2007-ben zárták be, előbb lebontásra, majd felújításra ítélték. Az Origo a nyitóesemény főpróbáján járt, nézegessen képeket a megújult dalszínházról!

A rekonstrukció az operajátszás működési feltételeinek javítására koncentrált. Az átalakítások jelentős része a színfalak mögött történt, megújultak és növekedtek a szólista és csoportos öltözők, illetve a szociális terek. Nagyszabású technológiai korszerűsítés történt a színpad műszaki berendezésében.

A közönség új arculatú auditóriumba léphet be, melynek renoválása során az építészek a korábbi kiváló akusztikai adottságok megőrzésére koncentráltak. Lényeges komfortnövelő tényező, hogy a nézőtér korszerű szellőzőrendszert kapott. A széksorok kényelmesebbek lettek, noha a nézőszám 1935-ről 1819-re csökkent, a színház így is megtartotta a legtöbb nézőt befogadó hazai színházépület rangját.

Az Erkel Színház újranyitását négy napos Erkel-Feszttel ünneplik. A részletes programról itt tájékozódhat. Az Erkel Színházról készült korábbi videónkat fent nézheti meg, cikkünket itt olvashatja.