A 31 éves Lang Langot már 2009-ben a világ száz legbefolyásosabb embere közé sorolta a Time Magazin, a New York Times pedig a klasszikus zene legfelkapottabb figurájának nyilvánította a zongoristát.

Lang Lang háromévesen ült le a zongorához, és azóta alig-alig állt fel mellőle. Ötévesen megnyerte a senjangi zongoristaversenyt, kilencévesen megkezdte konzervatóriumi tanulmányait a pekingi zeneakadémián, 13 évesen ő lett a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny győztese. A nagy áttörés 17 éves korában következett be, amikor egy megbetegedett művész helyett ugrott be az utolsó pillanatban a Chicagói Szimfonikusok hangversenyén.

A siker háttérben egy mindenre elszánt apa állt, aki – saját meg nem valósult álmait a fiába vetítve – kezdettől fogva arra kondicionálta a gyereket, hogy világelsőnek kell lennie. A bevésés tökéletesen sikerült, hogy milyen áron, azt jól érzékelteti az a jelenet, melyet Lang Lang önéletrajzi könyvében írt meg. Hogy felvegyék a konzervatóriumba, apja és a kis Lang Pekingbe költöztek. Az anyát hátrahagyták Senjangban, apa és fia egy szegénynegyedben tengődött, és a mama által küldött apanázsból fizették a legjobb tanárokat.

Csakhogy a zongoratanár nem látta meg a kisfiúban a leendő sztárzongoristát, mi több, úgy érezte, feleslegesen bajlódik vele, úgysem fogják felvenni a zeneakadémiára. Amikor ezt közölte a megszállott apával, az dühöngeni kezdett, és a fiára támadt. „Inkább halj meg, mint hogy ilyen szégyenben élj, semmi értelme az életednek!” – mondta a nyolcéves gyereknek, és egy marék tablettával adott nyomatékot felszólításának. A kisfiú megtagadta az öngyilkosságot, „csak” a kezeit próbálta ízzé-porrá törni, amelyekről apja mindaddig azt mondta, a legnagyobb kincsei.

Lang Lang mindenesetre most úgy véli, a zene annyi mindent adott és ad neki, hogy nincs hiányérzete. Nagyon fontosnak tartja a gyerekek zenei nevelését, módszerei azonban eltérnek az apjáétól: a hangsúlyt az élményre helyezi, és nem a teljesítménykényszerre.

A jövő zenésznemzedékének támogatására hozta létre 2008-ban alapítványát, az International Music Foundationt, amely jó minőségű hangszerhez és oktatáshoz juttatja a kiemelkedően tehetséges gyerekeket, a többieknek pedig vonzó élőzenei élményeket kínál. Hiszen a jövő muzsikusainak nemcsak kiváló hangszerekre lesz szükségük, de értő közönségre is.

Lang Lang alapítványa most versenyt hirdetett 15 évnél fiatalabb zongoristák számára. Az első Junior Music Campre 2013. november 3. és 7. között kerül majd sor Münchenben, a jelentkezéseket mostantól várják. Nem hagyományos értelemben vett versengésről van szó, a lényeg inkább az, hogy a világ minden tájáról összeverődő fiatalok megosszák egymással tapasztalataikat, zene iránti szenvedélyüket, és közösen muzsikáljanak jelentős számú publikum előtt.

„A Junior Music Camppel arra szeretném ösztönözni a klasszikus zenészek következő generációját, hogy fertőzzenek meg másokat a zene iránti rajongásukkal.” – fogalmazta meg Lang Lang a kezdeményezés célját. A neves zsűri – köztük maga Lang Lang – tehát nemcsak a fiatal művészek technikai tudását és muzikalitását díjazza majd, hanem a zene iránti elkötelezettségüket is.

A Junior Music Camp résztvevőit a müncheni Zene- és Színművészeti Főiskola tanárai oktatják majd az ötnapos rendezvény során, illetve az ifjú zongoristáknak lehetőségük lesz a főiskola növendékeivel együtt zenélni. A program záróakkordja egy koncertturné, a fiatal tehetségek német iskolákban mutathatják meg kortársaiknak, mire képesek. November 6-án pedig Lang Lang nyilvános mesterkurzusán szerezhetnek tapasztalatokat.