Vörös Szilvia

A tizenegy döntőbe jutott közül az egyetlen magyar, Vörös Szilvia nyerte el az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny Nagydíját.

Éjszakába nyúló tanácskozás után a 26 éves mezzoszopránnak, Vörös Szilviának ítélte a Grand Prix-t a nemzetközi operavilág képviselőiből álló nyolctagú zsűri a Zeneakadémián.

Pályafutása

Vörös Szilvia 2013-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2008 áprilisában elnyerte a Simándy József énekverseny első kategóriájának első helyezését, ezután nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. Már egyetemi évei alatt fellépett szólistaként Budapest legjelentősebb koncerthelyszínein J. S. Bach János- és Máté-passiójában, valamint Mozart, Buxtehude, Arvo Pärt és Orbán György oratorikus műveiben.

2011-ben Gundel-díjat, 2012-ben Junior Príma-díjat kapott. 2013 júniusában Marton Éva 70. születésnapi gálahangversenyén Eboli áriáját énekelhette a Magyar Állami Operaházban. Az elmúlt évben a Zeneakadémia Solti Termében bemutatott Varázsfuvola-produkció Harmadik dámájaként, az Eötvös Alapítvány által meghirdetett zeneszerzőversenyen az Out at sea című darab Medium szerepében, illetve az Operaházban Strauss Elektrájában szerepelt.

A verseny a Zeneakadémián

Medveczky Ádám vezényelt

A hétfőn kezdődött verseny szombati, zsúfolt teltház előtt lebonyolított döntőjében tizenegy versenyző - orosz, ukrán, román, lengyel, hongkongi és kínai énekes - állt a Nagyterem színpadára a Medveczky Ádám vezényelte MÁV Szimfonikus Zenekar kíséretében.

Díjazottak

A tavaly ősszel megújult Zeneakadémia első saját rendezésű nemzetközi megmérettetésének 12 ezer eurós pénzjutalommal járó első díját a 29 éves román Alexandru Aghenie bariton nyerte, aki a fináléban Gounod Faustjából és Verdi A trubadúr című operájából adott elő egy-egy áriát.

A kilencezer euróval járó második díjat a 30 éves ukrán szoprán, Tetiana Zhuravel kapta, míg a harmadik, hatezer eurót érő helyen Marcelina Beucher 28 éves lengyel szoprán végzett.

A félmillió forintos közönségdíjat és a Liszt Ferenc téri zenepalota egyik faunfigurájának mását ábrázoló míves Zsolnay porcelánplasztikát a második helyezett Tetiana Zhuravelnek szavazta meg a közönség.