Meryl Streep már sokszor bizonyította, mekkora átváltozóművész. A vaslédi, a Vogue főszerkesztője, a sztárséf és a szüfrazsettvezér után most újabb nagy nőalakká változik a vásznon: az opera legendás sztárját, Maria Callast fogja alakítani egy HBO-produkcióban.

A filmet a 83 éves Mike Nichols rendezi, aki mindjárt pályafutása elején az összes valamirevaló filmes díjat begyűjtötte a Nem félünk a farkastól és a Diploma előtt című munkáiért. Streep és Nichols összeszokott párost alkotnak, számos filmben dolgoztak már együtt, olyanokban, mint a Féltékenység, a Silkwood, a Képeslapok a szakadékból vagy az Angyalok Amerikában.

A film alapanyagául egy Brodway-színdarab szolgál, Terence McNally Master Class című drámája, amely 1971-ben játszódik, amikor Callas a híres Julliard Scoolban tartott mesterkurzusokat kezdő énekeseknek. Hallgatói között ott volt Plácido Domingo és Lilian Gish, de óráira ellátogatott Rudolf Bing (a Met igazgatója) és a pianista Alexis Weissenberg is.

A darab az énekesnő karrierjének és magánéletének sorsfordító eseményeit dolgozza fel, válását Giovanni Battista Meneghinitől, viszonyát a görög milliárdossal, Onászisszal.

Meryl Streep ugyan egy kicsit sem hasonlít az operadívához, viszont elég nagy színésznő ahhoz, hogy átlendítsen minket az ilyen apróságokon.