Úgy tűnik, Verdit jobban megviselte a magunk mögött hagyott jubileumi év, mint Wagnert. A következő hónapokban alig akad nemzetközi érdeklődésre számot tartó Verdi-bemutató, miközben Wagner operái továbbra is jelen lesznek a legjelentősebb színpadokon. Idén Richard Strauss jubilál, születésének 150. évfordulóját ünnepli az operavilág. Egy kis kóstoló a 2014-ben várható európai operapremierekből.

Verdi Simon Boccanegrájának bemutatójára a dresdai Semperoperben kerül sor ez év májusában. A karmester Christian Thielemann, a címszerepet a kemény rockért és Verdiért egyaránt rajongó Željko Lučić énekli, de olyan neveket is találunk a szereplők listáján, mint például José Cura. Februárban a milánói Scalában Traviata premier lesz, Daniele Rustioni vezényel, a főbb szerepekben Leo Nucci, Maria Agresta és Marcelo Alvarez.

Mint említettük, Wagner jobban bírta a strapát, 2014-ben sem került le az operaházak repertoárjáról. Berlinben Tannhäuser-bemutató lesz, méghozzá Daniel Barenboim vezényletével és Sasha Waltz rendezésében, akit Pina Bausch után a legjelentősebb táncszínházi újítónak tartanak.

Madridban ugyanakkor a legendás Peter Sellars Trisztán és Izoldát rendez, melyet a fiatal görög karmester, Teodor Currentzis dirigál. Bécsben a Lohengrint mutatják be Andreas Homoki rendezésében, aki mellesleg a Zürichi Operaház intendánsa, a pulpitusaon Bertrand de Billyvel.

Strauss és Mozart

2014 operaszerzője egyértelműen Richard Strauss, születésének 150. évfordulóját ünnepeljük az idén. Drezdában az Elektrával (Christian Thielemann), Salzburgban az Arabellával (megint csak Thielemann a pulpituson, a főszerepben pedig két világklasszis, Renée Fleming és Thomas Hampson) és a Rózsalovaggal (a betegeskedő Zubin Mehta helyett Franz Welser-Möst, a Bécsi Opera zenei igazgatója vezényli a művet), Londonban pedig Az árnyék nélküli asszonnyal (Semyon Bychkov) tisztelegnek a zenei nagyság előtt. A milánói Scala Strauss Elektrájának bemutatóját tervezi Esa-Pekka Salonennel a pulpituson, Patrice Chereau rendezésében.

Napjaink egyik legjelentősebb baritonja, Christian Gerhaher idén júniusban Mozart Don Giovannijaként debütál Frankfurtban. A Mozart-rajongók egyébként egyetlen Varázsfuvola vagy Figaro premiert sem láthatnak az idén, lesz viszont Così fan tutte Andreas Kriegenburggal Drezdában és Daniel Barenboimmal a milánói Scalában, amelyben többek között Maria Bengtsson és Rolando Villazón énekel.

Alexander Pereira, aki a Salzburgi Ünnepi Játékok irányításáról mondott le, hogy a Milánói Scala intendánsa lehessen, tervei szerint Beethoven Fideliójával zárja majd az évet, illetve – a Scala hagyományainak megfelelően – nyitja meg a következő évadot 2014. december 7-én. Az előadást várhatóan Daniel Barenboim vezényli.

Itthon

Íme néhány fontosnak ígérkező bemutató, a teljesség igénye nélkül. A budapesti Operaházban kortárs operával kezdődik az esztendő. Selmeczi György Spiritiszták című darabját mutatják be Novák Eszter rendezésében, Kovács János vezényletével. Straussról is megemlékeznek májusban Az árnyék nélküli asszony színpadra állításával, Halász Péter áll majd a karmesteri pulpituson. Mint érdekességet kiemelnénk Gluck Iphigenia Taurisban című operájának bemutatóját Vashegyi György vezényletével. A zeneszerző születésének 300. évfordulóját ünneplik ezzel a bemutatóval.

Íme egy kis részlet a Spiritiszták próbájából.

A Müpa, bár nem operaház, az operát mint műfajt már rég a zászlajára tűzte. Idei kínálatából legizgalmasabbnak Dvořák Ruszalka című műve ígérkezik a Dvořák-rajongásáról híres Fischer Iván és a BFZ előadásában. Nem lehet szó nélkül hagyni az Orfeo Zenekar bemutatóját. Mozart Titusz kegyelme című operája először szólal meg Magyarországon hazai historikusok előadásában, Vashegyi György pálcája alatt. Szintén ő és csapata mutatja be a francia barokk legkiemelkedőbb komponistájának számító Jean-Philippe Rameau egyik operáját, halálának 250. évfordulójára emlékezve. A kortárs zene innen sem hiányozhat. Január második felében Eötvös Péter Paradise reloaded operájának magyarországi bemutatója következik Vajda Gergely vezényletével.