Az újra megnyíló Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főbejárata előtt október 22-én délután avatják fel Párkányi Raab Péter szobrászművész Solti György karmesternek emléket állító, csaknem három méter magas térkompozícióját.

"Rendkívül meglepő volt a felkérés. Lady Valerie Soltinak bemutatták több szobrász munkásságát, végül mellettem döntött. A helyszín is ihletően hatott rám, hiszen a Zeneakadémia fantasztikus épület, gazdagon díszítik Stróbl Alajos és más nagyhírű mesterek szobrai és gyönyörű ornamentikái" - mondta el az MTI-nek Párkányi Raab Péter. 

 "Solti Györgyről annyit tudtam a megbízás előtt, amennyit a zenével érintőlegesen foglalkozó ember. De tudtam, hogy filmek készültek róla, ismertem az Életem című könyvét. Rengeteget segített Lady Valerie Solti, mert bármilyen jó forrásanyagot is szedtem össze, kíváncsi voltam például olyan fotókra, amelyeknek a segítségével a felesége szemével láthatom és láttathatom őt" - beszélt a munkáról a művész. 

Kiderült számára, hogy milyen sok arca volt a világhírű karmesternek. "Kaptam az özvegyétől kitűnő fotókat a kezéről. Különlegesen szép keze volt, ami érdekes módon fiatal maradt. Pedig a legtöbb embernél nem is az arc, hanem a kéz árulkodik a korról" - jegyezte meg Párkányi Raab Péter.

Valójában térkompozíció kerül a Liszt Ferenc térre. "Elkezdtem egy sorozatot, az úgynevezett keretes szobrokat. A térben elhelyezett keretbe komponálom bele az arc- és kézrészleteket. Ide is ilyet szántam, annyival nagyobb léptékben, hogy nem csupán Solti György portréja és két keze jelenik meg benne. A műleírásomban is megfogalmaztam: fontosnak tartom, hogy a mű reflektáljon az épületre és a zenére, valamint hogy a szobor magáért beszéljen. Az is tudja meg, hogy ki volt Solti György, aki sosem hallott róla. Ebben a keretben a zene örvénylik, hullámzik a központi személyiség körül. Hangszerek, egy énekes, sőt egy hallgatót imitáló arctöredék is megjelenik a kompozícióban" - árult el részleteket alkotásáról a művész.

Párkányi Raab Péter balassagyarmati születésű, 1995-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán. Jellemzően tradicionális kisplasztikákat, kiállítótermi közegbe helyezett kompozíciókat és monumentális alkotásokat készít, kőből, fából, illetve bronzból. 

MTI