A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Fischer Annie - háromszoros Kossuth-díjas zongorista, kiváló művész - születésének 100. évfordulóját.

A bélyegképek az 1959. január 29-i koncert egy pillanatát örökítik meg: a zongoránál Fischer Annie, mellette William Steinberg, a London Philharmonic Orchestra karnagya látható. A kisív keretrajzát Fischer Annie-hoz kapcsolódó grafikai kompozíció díszíti. A bélyegkisívet Nagy Péter tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta.

Fischer Annie (Budapest, 1914. július 5. - Budapest, 1995. április 10.) a magyar és az egyetemes zenei előadóművészet legendás alakja. Pályáját csodagyerekként kezdte, már nyolcéves korában pódiumra lépett, első külföldi hangversenyét pedig 12 évesen adta.

A budapesti Zeneakadémián Székely Arnold és Dohnányi Ernő tanítványa lett. Karrierjét az első budapesti Liszt zongoraverseny fődíjának elnyerése indította el 1933-ban. A következő években már Európa legnagyobb városaiban és leghíresebb koncerttermeiben játszott.

1941-ben férjével Svédországba távozott. 1946-os visszatérésekor a közönség és a kritika egyaránt eufórikusan köszöntötte. Az ötvenes években világszerte szuperlatívuszokban beszéltek róla.

Az idő múlásával a hatvanas évektől zongorista-habitusa lassan megváltozott, és a virtuóz pódiumművészből egyre elmélyültebb, szinte csak a zenei igazságra figyelő muzsikus lett. Az utolsó másfél évtizedben kevesebb hangversenyt adott, Budapesten szinte egyáltalán nem lépett föl, de külföldön még vállalkozott egy-egy turnéra.

Visszavonultságában is állandó figyelemmel kísérte a zenei életet, s még utolsó évében is megajándékozta néhány hangversennyel a hazai, az olasz és a japán közönséget.

Forrás: lfze.hu