Dmitrij Sosztakovics vajon az 1905-ös orosz forradalomnak vagy a 1956-os magyarországi eseményeknek állít emléket XI. szimfóniájában? Lajtha László viszont tényleg ’56-ot zenésítette meg VII. szimfóniájában, amelynek ősbemutatóját nem lehetett itthon megtartani. Október 23-án Beethoven Egmont-nyitánya és Lehár Víg özvegye szólt a Magyar Rádióban. Többek között.

Eltitkolt jelentés

Szolomon Volkov zenetudós 1979-ben Testamentum címmel jelentette meg Dmitrij Sosztakovics emlékiratait angolul. Volkov gyorsírással jegyezte le a beszélgetéseket, a gépelt oldalakat– állítólag– Sosztakovics jóváhagyta.

A szöveg több helyen is utal arra, hogy Sosztakovics g-moll, XI. szimfóniája, bár az „1905” alcímet viseli, valójában az ’56-os magyarországi eseményeknek állít emléket.

Dmitrij Sosztakovics

Az orosz forradalom programja e szerint csak egyfajta kód, hiszen maga a szerző írja, hogy egész pályafutása során kettős életet kellett élnie, így legtöbb művének van egy nyilvánosságra hozott és egy igazi, eltitkolt jelentése.

Solomon  Volkov ezt írja a Testamentum bevezetőjében: „1958 szeptemberében Jevgenyij Mravinszkij vezényelte a szimfónia bemutatóját a Leningrádi Filharmonikusok előadásában. A szimfónia, amelyet Sosztakovics az 1956-os magyar forradalom után írt, az egyszerű emberekről, a hatalom urairól, a nép és a hatalom viszonyáról szól.

A második tétel megrendítő drámaisággal és naturalisztikus erővel ábrázolja a védtelen emberek legyilkolását. Ez maga a sokk poétikája. Először életemben úgy indultam haza a koncertteremből, hogy ezúttal nem magamra, hanem mások sorsára gondoltam.”

1956 a magyar kortárs zenében

A magyar zeneszerzők közül többen is emléket állítottak az ’56-os eseményeknek. Közülük az egyik legjelentősebb Lajtha László VII. ("Forradalom") szimfóniája.

Lajtha zeneszerző és néprajzkutató volt. Habitusáról árulkodik az a tény, hogy amikor 1951-ben Kossuth-díjjal tüntették ki (nem zeneszerzőként, hanem népzene gyűjtésért) a pénzt szegénységben élő zenészek között osztotta szét.

A mester eredetileg az Ősz címet adta VII. szimfóniájának, de mivel ez elég nyíltan ’56 októberére utalt, a partitúrán persze nem jelenhetett meg.

Amikor a művet 1958-ban Párizsban bemutatták, előtte felolvasták a zeneszerző nyilatkozatát:

„A VII. szimfóniát 1957-ben írtam. A tragikus indulatot, a hol komor, hol érzelmes borongást, amely munkámból szól, már évek óta magamban hordozom, mint ahogy a magyarság költői is azt magukban hordozták. Ez természetes is, mert hiszen a magyar történelem tele van tragikus eseményekkel, melyek nemegyszer a lét és a nemlét kérdését vetették fel. Ezt a hosszú esztendőkön keresztül bennem érlelődő tervet, mint a szél a parazsat, az 1956-os események is érintették.

Nem volnék a magyarsághoz tartozó művész, ha nem érintettek volna. Mert hiszen tragikus történelmi esemény az, amikor magyar és magyar között olyan ellentétek robbanhatnak ki, amelyek az elvégzendő munkát és a jövendőt veszélyeztetik. A hangszerek a magyar tragédiák miatt keseregnek, az igazságért imádkoznak és a békés jövendőért idézik a Himnusz hangjait.”

Magyarországon először 1959. február 16-án Ferencsik János vezényelte a VII. szimfóniát az Állami Hangversenyzenekar élén.

Hallgason bele a szimfóniába:

I. tétel (Modéré – Agité)

II. tétel (Lent)

III. tétel (Agité)

Fontos művek 1956-ról

Dubrovay László: 1956
Bozay Attila: Fúvolaötös (1956), Medáliák (1956)
Jenei Szilveszter: 1956 Aki magyar (rockopera)
Klinda István: Requiem orgonára - in memoriam 1956
Terényi Ede: Csángó sirató 1956

Milyen zenéket játszott a Magyar Rádió a forradalom napjaiban?

A Magyar Rádió a hírek, a szónoklatok és a hosszú szünetjelek között elsősorban komor hangulatú ünnepi zenéket sugárzott.

Gerő Ernő október 23-i beszéde után pl. Beethoven Egmont-nyitányát, amelynek kezdő akkordjait gyakran lehetett hallani akkoriban Schubert Ave Mariájával és több kamarazenei művel együtt.

A ritka nyugalom perceiben az operettek közül Lehár Ferenc Víg özvegy és Johann Strauss Denevér című operettjét sugározták.

És egy érdekesség: Tersánszky Józsi Jenő A kakukk c. versét saját zenéjével, gitárkísérettel adta elő.

A Kossuth Rádió megszólaltatta Kodály Zoltán egy évvel korábban komponált és most különös aktualitással bíró kórusművét, a Zrínyi szózatát.

Részlet a mű szövegéből:

Ne is hadakozzunk bár azután, hanem fussunk ki az országból! Úgy hallom, Brazíliában elég puszta ország vagyon, kérjünk spanyol királytól egy tartományt, csináljunk egy kolóniát, legyünk parasztok! De ha ki bízik Istenében, szereti hazáját, vagyon egy csepp magyar vér benne, kiáltson fel az égbe Istenhez, énekelje velem ez Debóra énekét! Kik szabad akaratból adtátok magatokat a veszedelemre, áldjátok az Urat! Új hadakat választa az Úr, és Ő forgatá fel az ellenség kapuit. Ne bántsd a magyart! Így vesszenek el, Uram, minden ellenségid. Akik pedig téged szeretnek, mint a nap az ő feltámadásában, Úgy tündököljenek! Ámen!

1956. október 23-án az ország első színházának is tartott Magyar Állami Operaházban az Anyegint játszották, az Erkel Színházban pedig a Trubadurt.

A zenészek a szünetekben, illetve amikor nem volt dolguk a zenekarban, kimentek és a kapualjból figyelték a közeli utcák felől hallatszó puskaropogást. Majd a 3. felvonás elején fegyveresek szakították félbe az előadást. Nagy zűrzavar támadt, de az előadást végül is sikerült befejezni. (Forrás: zeneikonyvtar.hu)

***

Nyerj jegyet a Müpába!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Kinek a vezényletével és mikor mutatták be Magyarországon Lajtha László VII. szimfóniáját?

A válaszokat beküldők között 1 db páros jegyet sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok programra (2014.11.14 19:30).

A megfejtéseket 2014.10.29 23:59 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mail címen. A tárgyba ezt írd: Sir_Simon_Rattle nyereményjáték.

A válasz levélbe kérjük tüntesd fel neved, telefonszámod és postacímed. A kisorsolt játékosokat e-mailes értesítést kapnak, amelyben egy linkre kattintva regisztrálhatnak a jegyekért, amelyet a Müpában az előadás napján vehetnek át az e-mailben ismertetett módon.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.