Vincenzo Bellini A kalóz című operája egy részletének vázlatára bukkant dokumentumai között a Spanyol Nemzeti Könyvtár (BNE), amely szerdán számolt be a felfedezésről.

Kiderült, a szóban forgó egyoldalas kézirat a Tu m'apristi in cor ferita című duett egy részletének vázlata A kalózból, amelyet 1827. október 27-én mutattak be a milánói Scalában. A lapot egy 19. századi albumba fűzve találták, amely rajzokat és tájképeket tartalmaz Máltáról és Szicíliáról, Bellini szülőföldjéről.

A dokumentumon megjegyzések mellett a Bellini által gyakran papírra vetett sor, a Manoscritto di Vincenzo Bellini e dei suoi fratelli Mario e Carmelo (Vincenzo Bellini és fivérei, Mario és Carmelo kézirata) is látható, ami megkönnyítette a szakemberek számára, hogy az itáliai komponista műveként azonosítsák a részletet.

A lelet értékét növelheti és a könyvtár szerint zenetörténeti szempontból még érdekesebbé teszi, hogy a kézirat nem A kalóz adott részének végleges változata, hanem egy olyan vázlat, amely néhány ponton eltér a Scalában színre vitt műtől.

MTI