Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ötven éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Fennállásának 50. évfordulója alkalmából alapításának helyszínén, a Zeneakadémián ad ünnepi koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

0 Tovább

A halál a barátunk

Fotók: Zeneakadémia

Ahogy azt megszokhattuk tőle, Keller András megint úgy állította össze a programot, hogy a darabok egymásra rezonálva új konstellációba rendezzék az adott témáról, jelen esetben a halálról alkotott korábbi elképzeléseinket. Bach kantátáját (BWV 106) Richard Strauss op. 24-es Halál és megdicsőülése, majd Mozart Requiemje (K. 626) követte a péntek esti koncerten, a megújult Zeneakadémia nagytermében.

0 Tovább

Így szól a zongorgona

Koncert keretében mutatják be Liszt Ferenc felújított öszvérhangszerét, egy harmónium és pianínó kombinációját szombat este a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc kamaratermében.

0 Tovább

Hol megbukott, hol sikert aratott, majd eltűnt

Párizs, 1838. szeptember 10. A párizsi Nagyoperában bemutatják a 35 éves muzsikus, Hector Berlioz első operáját, a Benvenuto Cellinit. A romantikus zeneszerzőre nagy hatással volt az itáliai reneszánsz egyik legjelentősebb szobrászának (Cellini 1500-tól 1571-ig élt) önéletrajza, amely a 18. század végén Goethe szabad fordításának köszönhetően páratlan népszerűségre tett szert egész Európában.

0 Tovább

Piperkőc és nincs mondanivalója

Ha választhatok, soha nem fordul elő, hogy a cédét preferálom az élő előadással szemben. Most csak azért, mert képtelen lennék még egyszer végignézni Emmanuel Pahud narcisztikus násztáncát a színpadon. De ha már eljött, fújhatott volna többet is. A sztárfuvolista a Müpában adott koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekarral a háta mögött.

0 Tovább

Liszt nem volt oda '48-ért

Liszt szimpatizált a magyar függetlenségi törekvésekkel, de nem volt feltétlen híve a forradalomnak. Széchenyit nagyra becsülte, Kossuthot locsogó nacionalistának tartotta, aki tévútra vezette az országot.

8 Tovább

Valójában istenek vagyunk

Fotók: Pályi Zsófia [origo]

Vásáry Tamás Liszt A-dúr zongoraversenyét játssza most pénteken a Művészetek Palotájában, ahol a Turkish Presidential Symphony Orchestra kíséri Erol Erdinç vezényletével - bónuszként török kortárs művet és Csajkovszkij IV. (f-moll) szimfóniáját is meghallgathatjuk. Mi a köze a könnyű- és komolyzenének a szexhez és jógi meditációhoz? Miért élnek a fiatalok folyamatos feszültségben? Fontos-e, hogy Mozart idejében nem volt villany? Interjú.

5 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek