Gidon Kremer, világhírű lett hegedűművész Oroszországnak, szeretettel címmel tervez koncertet, amellyel az orosz politikai viszonyok visszásságaira, Putyin elnök antidemokratikus intézkedéseire kívánja felhívni a figyelmet.

A művész a Die Welt német napilapnak nyilatkozott erről. „Aggodalommal tölt el, hogy Oroszországban egyre több olyan alapjogot korlátoznak, mint amilyen a vélemény vagy a művészi megnyilvánulás szabadsága.” A Putyin-ellenes hangversenyre a tervek szerint október 7-én kerül majd sor a Berlini Filharmónia épületében.

Gidon Kremer kezdeményezéséhez olyan neves művészek csatlakoztak, mint Martha Argerich és Khatia Buniatishvili zongoraművész, Daniel Barenboim karmester, Nicholas Altstaedt csellista. A szólistákat az őszi koncerten a Gidon Kremer által alapított Kremerata Baltica kamarazenekar kíséri.

Az est programját még nem állították össze, de a tervek szerint többek között műsorra tűzik Gija Kancseli A gyász angyala című művét, amelyet a grúz zeneszerző Mihail Hodorkovszkijnak dedikált, annak az orosz üzletembernek, aki csaknem tíz éve ül börtönben Oroszországban, miközben az ítéletet a nemzetközi közvélemény igencsak vitatottnak tartja.

A Die Weltnek adott interjújában Kremer nem említ neveket, de nyilvánvalóan főként Anna Nyetrebko sztárszopránra, Valerij Gergijev karmesterre vagy Jurij Basmet brácsaművészre gondolt, amikor kritikával illette azokat a művésztársait, akik Putyin támogatóiként léptek fel a választási kampányban és azután is.

„Sosem lennék képes arra, amit ezek az emberek csinálnak, soha nem tennék ilyet. Ők patriotizmusnak nevezik a hozzáállásukat, én azonban úgy gondolom, hogy inkább az opportunizmushoz van köze, és semmi más célt nem szolgál, csak a saját érdekeiket” –fogalmazott Kremer az interjúban. „Művészként nemcsak jogom, de kötelességem is, hogy színt valljak, és felhívjam a nyilvánosság figyelmét az effajta visszásságokra. Össze kell fognunk és meg kell mutatnunk, hogy a klasszikus zenei világ prominensei nemcsak művészek, de lelkiismeretes emberek is.“

Gidon Kremer karrierje kezdetén 15 évet töltött Moszkvában, a Moszkvai Zeneakadémián David Ojsztrah tanítványa volt. A szovjet rendszer ideológiai, művészeti és etikai korlátai közül 1978-ban tudott kitörni, amikor is nyugatra emigrált. Élt Párizsban, New Yorkban, Zürichben, Vilniusban, de igazi otthonának a zenét és színpadot tartja.