Valerij Gergijev és Putyin

Valerij Gergijev, orosz sztárkarmester és az általa felfedezett, azóta világhírűvé vált Anna Netrebko közös fellépésre készülnek Szocsiban, a téli olimpiai játékok záróünnepségén. Az eseményre február 23-án kerül sor, amelyen Netrebko egy ezertagú gyerekkórussal énekel együtt, Gergijev vezényletével. A műsorban operaáriák nem, csak hazafias dalok szerepelnek.

Valerij Gergijev koncertjeit az utóbbi időben rendszeresen demonstrációk kísérik. Londonban, New Yorkban és Németországban is tüntetők hívták fel a figyelmet arra, hogy a karmester nem határolódik el a Putyin-kormány melegeket érintő kirekesztő politikájától. Bár a dirigens tagadja, hogy támogatná a melegeket sújtó törvényeket, és azzal védekezik, hogy ő maga a munkája során sosem élt diszkriminációval, az mégis kétségtelen tény, hogy Putyinnal bizalmas kapcsolatban áll, aminek előnyeit is élvezi.

Gergijev évi jövedelmét 12 millió euróra becsülik. Ő a pétervári Mariinszkij Színház általános és művészeti igazgatója, azé a színházé, melynek épületét nemrégiben újították fel mintegy 700 millió dollárért. Az intézmény ezzel Guinness-rekordot döntött, Európa legdrágább kulturális beruházásának számít. A vitatott épület átadása alkalmából, melynek létrejöttét a szentpétervári műemléki hivatal vezetője egyenesen bűncselekménynek nevezte, Putyin a Munka hőse érdemrenddel jutalmazta Gergijevet – mintha csak időutazásban lenne részünk.

Gergijev fedezte fel Anna Netrebkót, aki a Mariinszkij színházban takarítóként dolgozott. A híresztelések ellenére nem vécét pucolt, hanem az előcsarnokot tisztította meg a nézők által behurcolt sártól és a hólétől az első felvonás alatt. 17 rubel volt az órabére.

Anna Netrebko

Azóta mindkét művész Oroszország legfőbb zenei nagykövetének számít. Mindketten közel állnak Putyinhoz, Gergijev a nyugati sajtóban rendszeresen barátjának nevezi az elnököt, és mindketten arcukat adták Putyin 2012-es kampányához.

Gergijev, aki jelenleg a Londoni Filharmonikus Zenekar vezetője, 2015-től a Müncheni Filharmonikusokat dirigálja. Hallgatása, majd kétes értékű megszólalásai miatt folyamatosan a német sajtó kereszttüzében áll. Az elmúlt napokban három koncertet adott Münchenben, mindhárom alkalommal demonstrációk előzték meg a zenei eseményt, Gergijev pedig ismét kiverte a biztosítékot a sajtótájékoztatón tett megjegyzésével: „Jobb lenne, ha a gyerekeknek Puskinról és Mozartról beszélnénk, nem pedig a nem hagyományos életformákról”.

Ugyanakkor a lett származású hegedűművész, Gidon Kremer Oroszországnak, szeretettel címmel tiltakozó koncertet szervezett a putyini antidemokratikus intézkedések ellen, amelyen olyan nagy nevű művészek vettek részt, mint Martha Argerich vagy Daniel Barenboim. A koncertre a 2006-ban meggyilkolt Anna Politkovszkaja orosz újságíró halálának hetedik évfordulóján került sor Berlinben. Kremer élesen kritizálta két zenésztársát, amiért hagyják, hogy a politika saját céljaira használja tehetségüket és hírnevüket. "A patriotizmus minden olyan fajtája rendkívül gyanús számomra, amely a hatalommal azonosítja magát. Egy művésznek mindig függetlennek kell lennie.”