Több ezer operarajongó üdvrivalgása fogadta tegnap este a Vörös téren korunk legünnepeltebb díváját, Anna Nyetrebkót. A 41 éves sztár, mint azt az orosz újságírók a szemére vetették, ritkán lép fel szülőhazájában, a Kreml kulisszái előtt pedig még soha nem énekelt.

A szabadtéri koncerten Nyetrebko főként Verdi-áriákat, illetve duetteket adott elő Dmitrij Hvorosztovszkij baritonnal.Hvorosztovszkij és Nyetrebko összeszokott párost alkotnak, számos gálakoncerten énekeltek már együtt Londontól Szentpéterváron át Münchenig. Mellesleg az aranytorkú bariton volt az első operaénekes, aki szólókoncertet prezentálhatott Moszkva impozáns főterén.

A mostani kétórás hangversenyt Csajkovszkij Anyeginjének grandiózus fináléjával zárták, ám a biztosítékot a ráadásszámok csapták ki a közönségnél: a három orosz népdal Nyetrebko erotikus hangján olyan lelkesítően hatott, hogy majdnem kitört tőle egy újabb forradalom.

A koncertet az Arte élőben, hazai időszámítás szerint 22 órától közvetítette, de több más európai televízió is átvette a programot. Rossznyelvek szerint Nyetrebko mintegy hálából kapta a lehetőséget Putyintól, amiért a sztár az előző évben részt vett az elnöki kampányban.  

A művésznőnek augusztusban jelenik meg Verdi-albuma.

Az Anyegin fináléja az álompárossal, a bécsi Staatsoperben készült a felvétel.