20 milliárd forintból építenek európai infrastruktúrát a magyar Opera köré, olvassuk a Napi Gazdaság csütörtöki számában. Ahhoz, hogy a Magyar Állami Operaház művészi és technikai szinten is felkerülhessen az európai térképre, még több beruházásra, ehhez pedig állami támogatásra van szükség. Sőt, a jegyárak is emelkedni fognak, olvasható a főigazgatóval, Ókovács Szilveszterrel készített interjúban.

 

A számokból jól kiolvasható, hogy Ókovács Szilveszter amúgy ügyesen lobbizik az Operáért. A főigazgató 2013-as kinevezésekor az állami támogatás 5,7 milliárd forint volt, ez az idén már 9, 3 milliárdra emelkedett. Ókovács jövőre a 10 milliárd forintos küszöböt szeretné átlépni, 2018-ra viszont 12 milliárd forintos központi büdzsé elérését tűzte ki. Ha a saját bevételeiket is hozzáadjuk, az már 15 milliárd forintot jelent.

A pénzt nem csak maga az Opera nyeli

Az összeg csak a földi halandó számára tűnik csillagászatinak. Ókovács szerint ez a bécsi Opera finanszírozásának például még csupán a negyedét jelenti.

A pénzt nem csak maga az Opera nyeli, hanem leányvállalata, a felújított Erkel Színház, illetve az új projekt, az Eiffel Műhelyháznak keresztelt 22 ezer négyzetméteres épület, amely valamennyi most szétszórt raktárt és műhelyt egyesít majd, sőt, lesz ott méretarányos próbaszínpad is, mert jelenleg nincs hol próbálni, és látogatóközpont is, ahol sort kerítenek a kihalófélben lévő színházi szakmák oktatására és szemléltetésére. Hogy ez utóbbi pontosan mit jelent, az rejtély. 

A hangzatos európai infrastruktúra ennél azonban még sokkal több mindent jelent. Az Erkel Színház utómunkálatait, a színpadi deszkák cseréitől a klímarendszer kialakításáig, a vizesblokkok felújításáig. Csak a 35 éves színpadgépészet cseréje állítólag többmilliárdos beruházás lesz.

Tíz hónapra bezárják

"A jelenlegi tervtanulmány szerint az Eiffel Műhelybázis nettó nyolcmilliárd forintból már megvalósulhat, de az Operaház is elvisz majd minimum ugyanennyit. A már említett kisebb, de szintén elmaradhatatlan beruházásokkal együtt a nettó 20 milliárdos összeg tűnik ma reálisnak" - olvasható az interjúban.

Hogy mindez valóba megvalósulhasson, 2017 nyarán tíz hónapra bezárják az Operát, amely a nyitás után sem lesz olcsóbb. A fenntartási költségek emelkedése a jegyárakon is meglátszik majd, amelyek most egész Európában nálunk a legalacsonyabbak. Összehasonlításképpen Ókovács a párizsi operát emeli ki, ahol a legdrágább jegy 264 euró (kb. 75 ezer forint), addig itthon ez nem éri el a 20 ezer forintot.