Jean-Philippe Rameau Polümnia ünnepei című operabalettjét nemzetközi és hazai sztárok szólaltatják meg vasárnap, a Művészetek Palotájában. 

Jean-Philippe Rameau (1683– 1764) az 1730-as években megmentette a franciák számára saját operavilágukat. A mester akkor már messze túl járt az emberélet útjának felén. 50 évesen, háta mögött jó pár zeneelméleti traktátussal, vidéki orgonista múlttal hirtelen a zenei élet középpontjában találta magát, amikor 1733-ban nagy sikerrel bemutatták Hippolyte et Aricie című operáját.

Akkor, amikor a műfajban az olasz stílus volt a mérvadó, Rameau nem ment szembe a korszellemmel, a Lully-hagyomány elemeit rafináltan ötvözte a divatos olasz opera receptjével.

Egy német zenetörténész azt írta róla, ő volt minden idők legnagyobb balettzene komponistája. Senki olyan ritmusokat nem produkált akkoriban, mint ő, valószínűleg ez a ritmusvitalitás és harmóniai gazdagság teszi ma is élvezhetővé darabjait. Rameau kiváló hangszerelőként egyedülálló, sajátos zenekari hangzást teremtett meg. Állítólag ő alkalmazott először klarinétot a zenekarában.

Íme egy kis ízelítő a rameau-i ritmusból és harmóniából, a Les Indes Galantes című operájából, William Christie előadásából.

Az operát megújította, és bizonyos értelemben közelebb jutott Wagnerhez, mint a saját korához. Ária és recitativo között nála a határvonal pasztellszerűen elmosódik, a zene folyamatosan hömpölyög, és a zenekar a történés, az énekbeszéd szerves részéve, amitől a szereplők érzelmeinek kifejezőereje reálisabbá és hangsúlyosabbá válik.  

Rameau zenéjének újrafelfedezése egyidős a historikus játékmód megszületésével. Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner, William Christie, Marc Minkowski, hogy csak néhány nagy nevet említsünk azok közül, akik teljes operáit feltámasztották. Csembalóművei a zongoristák körében ettől függetlenül is népszerűek, Grigory Sokolov például rendszeresen veszi elő ráadásaiban.

Idén Jean-Philippe Rameau (1683-1764) halálának 250. évfordulójára emlékeznek világszerte. Nálunk Vashegyi György barokk specialista és az Orfeo Zenekar jár élen Rameau népszerűsítésében. Most vasárnap a Művészetek Palotájában Polümnia ünnepei című opera balettjét adják elő olyan nemzetközi sztárokkal, mint Véronique Gens, Aurélia Legay, Mathias Vidal. A darab a XV. Lajos uralkodása alatt virágzó művészeti élet előtt állít emléket, amelyet a 18. század óta nem adtak elő teljes egészében.

Nyerj jegyet a Müpába!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Mi a műfaja a Polümnia ünnepeinek?

A válaszokat beküldők között 1 db páros jegyet sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő J. S. Bach: Máté-passió programra (2014.04.16. 19:30).

A megfejtéseket 2014.04.09-én 12:00 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mailcímen. A tárgyba ezt írd: Figaro_ Bach.

A megfejtés mellett telefonos elérhetőséget is írj a levélbe. A kisorsolt játékosok e-mailes értesítést kapnak, amelyben egy linkre kattintva regisztrálhatnak a jegyekért, amelyet a Müpában az előadás napján vehetnek át az e-mailben ismertetett módon.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.