Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok

Csaknem a pápaválasztáséhoz hasonló titkolózás és izgalom közepette választja meg új vezetőjét a Berlini Filharmonikus Zenekar, a világ egyik legjobb komolyzenei együttese.

A Berlini Filharmonikusok a világ egyetlen olyan klasszikus zenekara, amelynek tagjai maguk, teljesen szabadon döntenek vezető karmesterük és művészeti vezetőjük személyéről, jelen esetben a brit Sir Simon Rattle utódjáról.

Elméletileg a világ bármely karmestere megválasztható a Berlini Filharmonikusok művészeti vezetőjévé és vezető karmesterévé, akinek posztja a világ egyik legvágyottabb komolyzenei tisztsége.

Rattle távozik, nagy az izgalom

Az új vezetőről a zenekar 124 állandó tagja dönt. A zenészek jelenleg bárkit jelölhetnek, a jelöltek közül a társulat május 11-i közgyűlése állít össze egy szűkített listát, amelyről aztán szavaznak. 

A választást az tette szükségessé, hogy a zenekart 2002 óta vezető Simon Rattle két éve bejelentette, nem kívánja meghosszabbítani 2018 közepén lejáró szerződését.

Megindultak a találgatások

A bejelentés nyomán megindultak a találgatások, a lehetséges utódok között leginkább az 55 éves német Christian Tielemann, a 72 éves argentin-izraeli Daniel Barenboim, az ugyancsak 72 éves lett Mariss Jansons, a szintén lett, 36 éves Andris Nelsons és a 34 éves venezuelai Gustavo Dudamel neve fordul elő.

A zenekar tagjainak parancsba adták a teljes titoktartást, mert nem akarnak kínos helyzetbe hozni olyan karmestereket, akikkel esetleges meg nem választásuk után is szeretnének együtt dolgozni.

A maximális diszkréció érdekében az elnökség betiltotta a Twitter- és sms-üzeneteket a május 11-i választáson.

A Berlini Filharmonikusokat gyakran a világ legjobb komolyzenei együtteseként rangsorolják. Korábbi vezetői között voltak olyan nagyságok, mint Claudio Abbado és Herbert von Karajan.

A jelenlegi vezető, a liverpooli születésű 60 éves Rattle kedden jelentette be, hogy hazavágyik, és 2017 szeptemberétől a Londoni Szimfonikus Zenekart irányítja, szerződése lejártáig azonban két helyen, Londonban és Berlinben is dolgozni fog.