Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Wagner ujjai közül kifolyt a pénz

Thomas Manntól származik a mondás, miszerint Wagner a pumpolás zsenije (Pump-Genie) volt. Tény, hogy egész életében többet költött, mint amennyit keresett, a pénz kifolyt az ujjai közül, soha egy fillért sem tett félre öreg napjaira, és ha nem volt más választása, női ruhában menekült a hitelezői elől.

6 Tovább

Turandot a mikróban

Fotó: Herman Péter

Az Operaház mostanság egyre sűrűbben porolja le Kovalik Balázs 1997-es Turandot-rendezését, a 2009-es, majd a 2012-es rehabilitáció után ismét felmelegítette a jégszívű hercegnő sztoriját. Biztos oka van rá. Színházként még mindig meglepően jól működik, a zenei előadásmódot azonban kicsipkézte az idő vasfoga. Vasárnap meghallgattam.

1 Tovább

Kisfiam, te lány vagy

Fotó: Mudra László [origo]

Miközben Európában a nemek dualizmusára épülő nyelvekből is kikopik lassan a szakmákat megkülönböztető nőnemű alak használata, lángoktól ölelt kis országunk parlamentjében és a közbeszédében archaikus állapotok uralkodnak: a nő legyen anya, háztartási robotgép vagy éppen szexuális segédeszköz. Buszsofőr, pilóta, Forma 1-es autóversenyző? A művészet legtöbb területén a nők már polgárjogot nyertek: írónő, költőnő, festőnő, szobrásznő - bár a nőt még odaragasztjuk a végére.

A klasszikus zenei együttesek tagjainak ma már legalább a fele nő, ennek ellenére a Bécsi Filharmonikusokat máig kizárólag férfiak alkotják. Olykor még az is megütközést kelt, ha egy nő nem éppen testhez álló hangszeren muzsikál. Arra meg egyszerűen nincs is igazán szavunk, ha zenét komponál. Női zeneszerző, zeneszerzőnő? A szavak idegesen taszítják egymást. Pedig a zeneakadémián végzett növendékek között egyre nagyobb számban akadnak elképesztően tehetséges hölgyek.

A nők és a zene viszonyát vizsgáló sorozatunk korábbi két részében bemutattuk néhány női komponista példaértékű alakját a múltból, illetve rámutattunk arra a tényre, hogy a karmesteri pulpituson fellépő női dirigensek bár egyre gyakoribbak napjainkban, mégis meg kell vívniuk ezért a maguk harcát. Most három magyar kortárs zeneszerzőnővel: Tallér Zsófiával, Meskó Ilonával és Varga Judittal beszélgettünk.

6 Tovább

Jobban szól, mint az Opera

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Korábban úgy volt, hogy ledózerolják az Erkel Színházat, most mégis inkább rekonstruálják. Az újjáépítés mellett szóló érvek között valószínűleg szerepet játszott az is, hogy Magyarország legnagyobb számú nézőt befogadó színházának az Operaházénál is jobb az akusztikája. Az [origo] Váradi Zita operaénekessel és Kovács János karmesterrel a próbaüzem előtt álló és pénteken nyitó Erkel Színházat körbejárva idézte fel az intézmény múltját és tervezgette a jövőjét. Bulgakov szerint "másodrendű frissességű áru pedig nincsen".

4 Tovább

Haneke sokáig kereste a zongoristáját

Alexandre Tharaud nem csak a Schubert-, Beethoven-, Bach-darabokból összerakott kísérőzenét játssza Michael Haneke a napokban Oscar-díjat kapott filmjében. A neves francia pianista önmagát alakítja, amikor a főszereplő egykori tanítványaként, immár mint híres zenész megjelenik a haldoklás Pantheonjában.

0 Tovább

Meghalt Wolfgang Sawallisch

Müncheni otthonában, 89 éves korában meghalt Wolfgang Sawallisch, remek karmester és kiváló zongorista. Közel 60 éven keresztül meghatározó alakja volt az európai komolyzenei életnek.

0 Tovább

Ki a 10 legjobb zongorista a világon?

Ausztrália vezető zenei magazinja, a Limelight összeállította a valaha élt legjelentősebb zongoristák top 10-es listáját. A cím megtévesztő, természetesen nem "minden idők" pianistáiból válogattak, hanem azokból, akik a hangrögzítés feltalálása után halhatatlanná zongorázták magukat.

0 Tovább

A túlélés érdekében

Sting szerint haldoklik a popzene, a komolyak szerint a klasszikus zene napjai vannak megszámlálva. A kiutat legtöbben a műfajok keverésében látják. Jól példázza ezt Sting pár éve megjelent Dowland-albuma. Újrahallgattuk.

4 Tovább

Hogy nézett ki Mozart?

A salzburgi Mozarteum a közelmúltban két képről kért szakértői véleményt, egy dohányszelencén található miniatúráról, valamint a Fiú kalitkával címet viselő festményről. Az eredmény lázba hozta a Mozart-rajongókat és a szakembereket: bár a kalitkás fiú modellje egyértelműen nem a kis Mozart, a szelence elefántcsontra festett miniatúrája valóban a komponistát ábrázolja.

0 Tovább

Könyörtelen zsarnok vagy a fuvolajáték királya?

Államférfi, felvilágosult gondolkodó, kíméletlen hadvezér, történetíró, nőgyűlölő, kutyabolond, virtuóz fuvolista és zeneszerző. II. "Nagy" Frigyes, porosz király (1712-1786) összetett személyiség volt, akit kétéves korában megeskedtek, hogy nem sír többé. Hitler példaképként tekintett rá, muzsikusként pedig könnyeket csalt hallgatói szemébe.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek