Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyar zeneszerzők albuma a Grammy-díjasok között

Múlt hétvégén adták át Los Angelesben a 2013-as Grammy-díjakat. Az ünnepélyes díjátadón csak az aktuális popsztárok villoghatnak, a klasszikus zenei díjakat az interneten teszik közzé. Idén három magyar jelöltért is izgulhattunk, végül sajnos egyikük sem lett befutó, viszont van egy magyar vonatkozású nyertes: Kim Kashkashian, örmény származású amerikai brácsaművész Kurtág-Ligeti albuma lett az év legjobb szólóhangszeres felvétele.

0 Tovább

Fischer Iván nem trónbitorló

A Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével és rendezésében nemzetközi sztárokkal mutatja be Mozart Figaro házasságát a Művészetek Palotájában. A szerda esti bemutatót még két előadás követi február 15-én és 17-én. Elöljáróban csak annyit, hogy szív nem marad szárazon.

5 Tovább

A szerelem széles skálán mozog

Az opera a szerelem műfaja. Általában arról szól, hogy a tenor szerelmes a szopránba, jó esetben viszontszeretik, ám mindig közéjük áll valaki, rendszerint a bariton, és minden szép álmot szertetép. A szerelmespár erre rendszerint duettben tör ki, hogy hangot adjon érzelmei aktuális állapotának. A sommás meghatározás a múlt század tenoristájától, Leo Slezaktól ered. Valentin-napra Figaro az operairodalom legszebb szerelmes duettjeiből szemezgetett.

0 Tovább

Nagy nevek a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Nagyon úgy tűnik, el leszünk kényeztetve az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az amúgy is illusztris sztárvendégek sora most újabbakkal bővült.

0 Tovább

Kihalóban a komolyzene közönsége?

30 év múlva üresen ásítanak majd az operaházak és koncerttermek széksorai? Egy 2010-es német felmérés szerint igen. Ha a jelenlegi tendencia nem változik, harminc év múlva harmadára csökken a komolyzene iránt érdeklődők száma. A tanulmányt a friedrichshafeni Zeppelin Universität kultúratudománnyal foglalkozó ifjú professzora, Martin Tröndle készítette.

11 Tovább

Minden idők legjobb Wagner-felvételei

A Wagner-évforduló remek alkalom arra, hogy a legkülönfélébb apropóból emlegessük a nagy német összművészt. Még alig kezdődött el a jubileumi év, máris számtalan cikk jelent meg róla: attól kezdve, hogy mi a jelentősége, hogyan működik a hatásmechanizmusa, miben áll a Wagner-éneklés specifikuma, egészen odáig, hogy milyen volt a zeneszerző anyagi helyzete vagy szerelmi élete.

4 Tovább

A gyerekek még nyitottak a klasszikusokra

A zenei univerzum két meghatározó alakja, Haydn és Schönberg között látszólag nincs semmiféle kapcsolat. Ám van egy város és van egy műfaj, amely mégis összeköti öket. Bécs és a vonósnégyes a közös nevező. Fazekas Gergely zenetörténész izgalmas történetekbe és kulisszatitkokba avatja be a 8-14 éves korosztályt a Matinékoncertek soron következő előadásán, Gál Gabriella szopránénekes és az Accord vonósnégyes hathatós közreműködésével. Vasárnap 11 órától a Müpa Fesztivál Színházában. Nem csak kicsiknek.

0 Tovább

Rigoletto Las Vegasban

Wagner és Verdi, az operairodalom két óriása jól megtréfálta az utókort. Mindketten ugyanabban az évben, 1813-ban születtek. Így aztán, ha az egyiket ünnepeljük, a másikról sem feledkezhetünk meg. Születésük 200. évfordulóján egymást érik a két komponistával kapcsolatos projektek. A Metropolitan Opera HD minőségű élőközvetítés-sorozatának új produkciója most Verdi egyik legnépszerűbb operájával, a Rigolettóval tiszteleg az olasz maestro előtt, amelyet a hazai közönség a Müpa Fesztivál Színházában élvezhet február 16-án.

0 Tovább

Ne a száját, a gyűrűjét csókold!

Leonard Bernstein egy évvel a halála előtt, 1989. november 20-án vacsorára hívta Jonathan Cott újságírót connecticuti házába. Bernstein ekkor már nemigen adott interjúkat. A vacsora jó hangulatban telt, az udvarias csevegés hamarosan intenzív, szellemes és mélyenszántó eszmecserébe csapott át. Születésének 95. évfordulójára könyv született belőle.

0 Tovább

Elfeledett Gesualdo-művek újratöltve

Carlo Gesualdo hat, illetve hét hangra írt motettáit négyszáz éve nem hallhatta senki, adta hírül a Gramophone brit komolyzenei magazin. A Sacrae Cantiones II. kötetét alkotó darabok bizonyos részei ugyanis elvesztek az idő feneketlen kútjában. James Wood előásta, rekonstruálta, és lemezre vette a gyilkos zeneszerző (korábbi cikkünk róla itt olvasható) szívbe markoló muzsikáját.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek