Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Antiszemita indulatokat gerjeszthet a János-passió?

Mivel János evangéliuma - sokkal explicitebben, mint a másik három - a zsidókat teszi felelőssé Jézus haláláért, Németországban kísérletet tettek a bachi passió szövegének átírására. Az új szövegben nem a népet általában, hanem a zsidó elitet, a magas rangú papokat okolják Jézus megfeszítéséért.

4 Tovább

Hol vannak már a barockerek?

Giovanni Antonini

Nem volt túl meggyőző az Il Giardino Armonico együttes péntek esti produkciója a Müpában. Az előadás a kettősség jegyében telt: ihletett, invenciózus pillanatok váltakoztak egyenetlen, sápadt félmegoldásokkal.

1 Tovább

Tavaszi szél zenét áraszt

Noha a meteorológiai tavasz már szerdán beköszöntött, a tél még visszaharap. Lehet hófúvás, jég, mínuszok. De a Budapesti Tavaszi Fesztivál ma akkor is elkezdődik, ha piros hó esik. Figaro néhány számára kedves programot ajánl a nagyérdemű figyelmébe.

0 Tovább

Te tudsz világhírű harsonást?

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Bár Gőz László már 1996-ban megalapította a Budapest Music Center névre keresztelt magyar kortárs, klasszikus és jazz zenei információs központot, az intézménynek máig nem volt igazi otthona. Aztán a ferencvárosi Mátyás utcában megvásárolt egy régi bérházat, nagy részben lebontotta, majd újraépítette. Multifunkcionális épületet hozott létre 150 fős jazz klub-étteremmel, 350 fős kamarazenére kalibrált koncertteremmel, öltözőkkel, stúdiókkal, és a házban kapott helyet Eötvös Péter kurzusintézete és a könyvtár is, amely egyben kamarakoncertek és előadások megtartására is alkalmas. Gőz Lászlóval a nyitást megelőző napokban arról beszélgettünk, konkurenciája akar-e lenni a Müpának és a Liszt Akadémiának; hogyan lehet pénzügyi nyomás mellett kompromisszumok nélkül csak magas minőségben gondolkodni; miből térül meg a havi 10 millió hiteltörtlesztés. Szóba kerülnek a boldog harsonás évek is.

0 Tovább

Az ember, aki hangokat talál fel

Csak fél füllel hall, mégis kórust vezet, és egymaga valósítja meg a többszólamúságot Magyaróvári Viktor, művésznevén Kayamar, akit sokan a magyar Bobby McFerrinnek tartanak. Öt oktávot fog közre a hangja, abszoltút hallása van, és egyedi hangképzésének köszönhetően pedig olyan hangokat tud előcsalni, amiket mások csak effektekkel képesek létrehozni. Kayamar önmagát megsokszorozva, négyszólamban improvizált az [origo]videónak.

0 Tovább

A disznók Bachot hallgatnak és labdákkal hancúroznak

Hans-Joachim Trappe kardiológus professzor, a bochumi egyetemi klinika igazgatója, mellesleg professzionális templomi orgonista. Az Albert Schweizer-i hagyományokat követő tudósnak élete két nagy szenvedélyét sikerült egy platformra hoznia: tudományos kísérlet tárgyává tette a zenét, és bebizonyította, hogy közvetlen hatással van a szívműködésre.

0 Tovább

Liszt nem volt oda '48-ért

Liszt szimpatizált a magyar függetlenségi törekvésekkel, de nem volt feltétlen híve a forradalomnak. Széchenyit nagyra becsülte, Kossuthot locsogó nacionalistának tartotta, aki tévútra vezette az országot.

8 Tovább

Szembesítették náci múltjukkal a Bécsi Filharmonikusokat

Arról ír a Guardian, hogy Harald Walser történész és zöldpárti képviselő megvádolta a zenekart és vezetését, hogy évek óta akadályozzák a filharmonikusok náci múltjának feltárását, csak a dokumentumok egy részét bocsátják a kutatók rendelkezésére, és egyáltalán: nem akarnak szembesülni a múltjukkal. Szembesítették őket.

6 Tovább

Strauss pont olyan, mint Tarantino

Fotó: Művészetek Palotája-Pető Zsuzsa

Utolsó operájával Richard Strauss pontot tett a műfaj akkor 350 éves történetének végére. A Capriccio az opera keserédes, parodisztikus hattyúdala. Aki a hétfői bemutatóról lemaradt, csütörtökön (március 14.) még bepótolhatja. Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok élén egy tucat szuper énekessel igazi színházi élményben részesíti a közönséget. Emellett pár kérdésünkre is válaszolt.

1 Tovább

Barokk Csőrike a kóbor macska karmaiban

Anna Prohaska összeszorult gégével hangicsál, viszont amikor Julia Lezsnyeva énekel, a gravitációnak annyi. A napokban megjelenő két lemez közül jó szívvel csak az övét ajánlom.

1 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek