Eötvös Péter hangszeres művei, illetve Paradise Reloaded (Lilith) című új operájának ősbemutatója áll a negyedszázada, 1988-ban alapított bécsi kortárs művészeti fesztivál, a Wien Modern programjának középpontjában.

A nyitóhangversenyen, csütörtökön este a szerző vezényletével a The Gliding of the Eagle in the Skies című darabja hangzik el. Eötvös a Konzerthausban, az Osztrák Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Bécsi Kamarakórussal megszólaltatja híres elődje, illetve kortársa Luigi Nono és Salvatore Sciarrino kompozícióit is. 

Eötvös új operáját, a Paradise Reloaded (Lilith) című művet is a Museumsquartier E-csarnokában mutatja be a Walter Kobera vezette Neue Oper Wien. A mű előtörténetének fontos eleme, hogy Albert Ostermaier Madách Az ember tragédiája című drámájának ihletésére írta Az ördög tragédiája című drámáját.

Eötvös ebből készült operáját pedig 2011 januárjában mutatta be a Bajor Állami Operaház Kovalik Balázs rendezésében. A zeneszerző úgy vélte, érdemes változtatnia, finomítania a darab szerkezetén, ezt követően jött létre Az ördög tragédiájából egy másik opera. 

"A Lilith munkacímet megváltoztattam, mert bár eredetileg Éva ellenpólusa lenne az opera központi figurája, az egyetlen nevet elcsépelt megoldásnak tartottam, így lett Paradise Reloaded a cím, így ismerheti majd meg a Neue Oper Wien produkcióját januárban a magyar közönség a Művészetek Palotájában Vajda Gergely vezényletével" - mondta az MTI-nek Eötvös Péter. 

Nagyon szerette Ostermaier szövegkönyvét, ám feleségével Mezei Marival a librettón dolgozva kiderült számára, hogy bár Lilith a motorja az új műnek, de a két nagy konfliktus - az Isten és Lucifer közötti állandó vita, valamint az Éva és Lilith közötti természetes vetélkedés gyújtópontjában Ádám áll. A műben mind a két nő várandós lesz, mindketten az új nemzedék megteremtéséért vetélkednek. Ostermaier néhány friss részt is hozzátett a szöveghez, a zenét pedig teljesen újrakomponálta a zeneszerző. 

Nálunk januárban, a Művészetek Palotájában mutatják be a darabot Vajda Gergely vezényletével. 

MTI