Ha kortárs opera, akkor Eötvös Péter. A mester nagyon beletalált valamibe, zenéje ugyanis képes megszólítani a közönséget. A világban mindenképpen. Nálunk még nem taposnak egymás sarkára a jegyekért, de az a tapasztalatom, hogy minden egyes újabb Eötvös-előadáson kevesebb a foghíj a széksorokban.

A Budapesten 2001-ben bemutatott Az álmok hídján mentem át című színpadi hangjátékban Eötvös Péter egy 11. században élt japán hölgy naplójának lírai-zenei tükörképét teremtette meg.

Néhány évvel később a darabott – a Lyoni Operaház felkérésére – Lady Sarashina címmel operává dolgozta át, amelyben egy érzékeny, ám saját korához képest meglepően önálló nő belső élete rajzolódik ki kilenc képben.

A Lady Sarashina – írta a lyoni előadás egyik kritikusa – homogén egésznek tűnik, ugyanakkor Eötvös minden jelenetet saját, finom mívű hangruhába öltöztet. Nagyszerűen keveri a színeket, visszafogott érzékiséget teremt.

A zenei gesztusok nyomán akár a japán zenére is gondolhatnánk néha, ám a Lady Sarashina hangzásvilága sosem felületesen egzotikus, hanem mélyebb szinten kapcsolódik a japán zene és színház nyugalmához.

Az operát először hallhatja a magyar közönség Budapesten, október 17-én és 19-én, a Zeneakadémián, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretén belül..

Részlet a Lady Sarashina párizsi előadásából:

***

Nyerj jegyet a Zeneakadémiára!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Melyik operaház felkérésére írta Eötvös a Lady Sarashinát?

A válaszokat beküldők között jegyeket sorsolunk ki a Zeneakadémián megrendezésre kerülő Nemzeti Énekkar - Bartóktól Eötvösig (2014.10.26 19:00) vagy Isabelle Faust és a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekara programra (2014.10.27. 19:30).

A megfejtéseket 2014.10.19-én 23:59 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mailcímen. A tárgyba ezt írd: Nemzeti_es_Isabelle_Faust.

A megfejtés mellett a válaszlevélbe kérjük, tüntesd fel neved, telefonszámod és postacímed. A kisorsolt játékosokat a megadott elérhetőségeken a sorsolás napján (2014.10.20.) értesítjük. A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.