Több mint nyolc évvel ezelőtt lépett fel utoljára a bécsi Staatsoperben a kivételes tehetségű, öntörvényű francia szoprán, Patricia Petibon. Tegnap volt a nagy visszatérés, Petibon Jules Massenet Manonjaként gondoskodott róla, hogy az opera ne poros múzeum, hanem kortárs performansz legyen.

"A 21. század operájának lényege az improvizáció, a játék és a kíméletlen őszinteség. Persze a legfontosabb az éneklés. De azt hiszem, a művészi hitelesség is joggal elvárható. Egyszerűen csak kiállni, és szépen elénekelni valamit, nekem túl kevésnek tűnik” – nyilatkozta az énekesnő a premier kapcsán a Kuriernak.

Vonzódom az extrém karakterekhez

Hogy lehet operaforradalmárnak lenni egy olyan nagy hagyományokkal rendelkező, alapvetően konzervatív intézményben, mint a bécsi Staatsoper? Petibon elismeri, hogy nehezen.

"Itt, Bécsben, sokkal inkább magamra vagyok utalva, mint másutt. Nekem kell felépítenem a szerepet, nekem kell kitalálnom, mit nyújtok a partnereimnek és a közönségnek.”

Hogy működik ez a Manon Lescaut esetében? "Manon luxusra vágyik, olyannyira, hogy – szerelem ide vagy oda – képes ezért áruba bocsátani magát.

Massenet zenéje megszépíti ezt a tényt, és sokkal tisztábbnak mutatja Manont, mint például Prévost az opera alapjául szolgáló regényben.

Én inkább a regényhez tartom magam, amelyben Manon sokkal vadabb, pimaszabb, extrémebb figura. Egyébként is vonzódom a szélsőséges karakterekhez a színpadon.”

Petibon számára az opera alapvetően színház. Élővé, maivá kell tennie olyan alakokat, amelyeket a közönség már az unalomig ismer. Meg kell találnia egy új aspektust, amely felrobbantja a közhelyeket.

A jó énekes a szemével is énekel

A csupa vitalitás énekesnő egy dalestből is performanszt képes csinálni. "Fontos, hogy az emberek ne csak a fülükkel, hanem a szemükkel hallgassanak. A nagy énekeseknek mindig sikerült ezt elérniük. Maria Callasnak például. Ő a szemével is énekelt. Ott tükröződött a tekintetében mindaz, amiről énekelt: szeretet, fájdalom, humor, szenvedés."

Hogy Petibon az egész lényével énekel, megtapasztalhatjuk új albumán, a La Belle Excentrique-en (Deutsche Grammophon), amelyen Francis Poulenc, Léo Ferré, Reynaldo Hahn és Erik Satie dalokat ad elő a maga elragadóan különc módján.

Nincs jobb, mint egy fenségesen perverz szerep

„Ez a lemez a dadaizmus iránti rajongásom lenyomata” – mondja Petibon. „Már gyerekként, amikor zongorázni tanultam, nagyon szerettem Erik Satie világát. Mindig sokkal jobban értettem a dadaizmust, mint Mozartot vagy Schumannt.

Ezt a gyermeki hozzáállásomat próbáltam megőrizni és most átadni. Ha a lemez hallgatása közben egy Jacques Tati film pereg le az emberek szeme előtt, akkor elértem a célomat."

Hogy milyen feladatok várnak a közeljövőben az énekesnőre? „Megint néhány nagyon szép szerep” – feleli nevetve. „Aix-en-Provence-ban Händel varázslónőjét, Alcinát éneklem majd, aki fenségesen perverz figura.

Aztán Philippe Boesmans, kortárs belga zeneszerző operájában lép fel, majd Berlioz Benvenuto Cellinijében. Az új albummal pedig turnéra indulok, úgyhogy nem fogok unatkozni, az biztos."

Végül Petibon elárurta a Kurier újságírójának, mi a titkos vágya: "Szeretnék egyszer együtt dolgozni Michael Hanekével. Egyszerűen csodálom őt. A kedvéért bármilyen szerepet megtanulnék. Haneke operarendezése számomra a zenés színház legtökéletesebb megnyilvánulása."

***

Nyerj jegyet a Müpába!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Milyen szerepet alakít Patricia Petibon Aix-en-Provence-ban?

A válaszokat beküldők között 2 db páros jegyet sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő Amadinda és a Ju Percussion Group programra (2014.10.09 19:30).

A megfejtéseket 2014.09.24 23:59 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mailcímen. A tárgyba ezt írd: Amadinda nyereményjáték. A válasz levélbe kérjük tüntesd fel neved, telefonszámod és postacímed.

A kisorsolt játékosokat e-mailes értesítést kapnak, amelyben egy linkre kattintva regisztrálhatnak a jegyekért, amelyet a Müpában az előadás napján vehetnek át az e-mailben ismertetett módon.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.