Zubin Mehta

A Bajor Állami Opera zenekara első nyugati együttesként lép fel a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részében Zubin Mehta vezényletével szeptember 7-én Szrinagarban, Dzsammu és Kasmír állam fővárosában. A főmufti tiltakozik.

Basiruddin Ahmad főmufti azzal a kéréssel fordult Michael Steinerhez, Németország indiai nagykövetéhez, hogy a koncertre szánt pénzt inkább az oktatásra és az egészségügyi ellátásra fordítsák a háború sújtotta régióban - közölte kedden az IANS indiai hírügynökség. Steiner az elmúlt hetekben többször hangsúlyozta, hogy a szeptember 7-i koncert nem politikai, hanem kulturális esemény.

"Ez a koncert a kasmíri emberekért szól" - mondta korábban a nagykövet, utalva arra, hogy a Pakisztánnal határos vidéken nem könnyű az élet, az ottaniaknak újra és újra erőszaktól és kijárási tilalomtól kell szenvedniük.

A bajor zenekar Beethoven, Haydn és Csajkovszkij műveit fogja játszani az 1500 fős hallgatóságnak, a repertoárban szerepel majd Beethoven egyetlen operájának, a Fideliónak a nyitánya, Haydn Esz-dúr trombitakoncertje, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye, valamint Beethoven V. szimfóniája is. A tekintélyes zenekar fellépésére minden társadalmi rétegből hívtak meg embereket - közölte Steiner.

A koncertre olyan időkben kerül sor, amikor Pakisztán és India között ismét igencsak feszültté vált a viszony Kasmír miatt. A két ország három háborút vívott egymással az utóbbi évtizedekben, ebből kettőt Kasmírért.

Basiruddin Ahmad főmufti annak a véleményének adott hangot, hogy "egy ilyen zenei műsor azt a rossz üzenetet közvetíti, hogy a Kasmírban élők jómódúak és megengedhetik maguknak, hogy ilyen különleges rendezvényen vegyenek részt." Korábban más politikai vezető is nemtetszésének adott hangot a koncertet illetően.

MTI