A hetvenes években Budapesten elindított Bartók Szeminárium 1984-ben Szombathelyre költözött, és ezzel egyidejűleg fesztivállá nőtte ki magát. A nemzetközi színvonalú rendezvénysorozat egyben szakmai műhelymunka is, a koncertek mellett mesterkurzusok, előadások, konferenciák váltják egymást. A Bartók Szeminárium idei fénypontja Eötvös Péter Cello Concerto Grossójának magyarországi bemutatója ma este Perényi Miklós szólójával, Vajda Gergely vezényletével.

A 2013. évi szemináriumra rekord számú érdeklődőt várnak, 10 professzor több mint 100 fiatal részvételével vezet mesterkurzusokat. A jelentkezők többsége a világ különböző részeiből érkezik, hogy a bartóki életművel ismerkedjen. Újra meghatározó szerepet vállal a Szemináriumon Eötvös Péter, aki a karmester kurzust vezeti, illetve erre az alkalomra időzítette Cello concerto grossójának magyarországi bemutatóját.

Ahogy maga a cím is sugallja, a mű egy csellóverseny és egy concerto grosso ötvözete. Az eredmény csellóhangsúlyos versenymű, a hangszer gyakran kiemelkedik a zenekarból.

"A mű párbeszéd több szinten: a szólócsellista egyrészt a többi csellóval kommunikál, illetve az összes cselló párbeszédet folytat a zenekarral. A concerto megtartja a klasszikus háromtételes formát, melyeket úgy lehetne jellemezni, mint az energikus, táncos, a meditatív és a friss és csillogó. A zene az erdélyi népzene hangszeres technikáját, az úgynevezett Bartók Pizzicato ütős karakterét is megidézi" – mondta a Cello concerto grossóról Eötvös Péter.  

A Bartók Szemináriumon számos neves művész vesz részt. Rivka Golani világhírű brácsaművész a mélyhegedű mellett kamarazenét is oktat, és két koncerten közreműködik. A fesztivál fókuszában álló trombita öt koncerten is megszólal, többek között Boldoczki Gábor, Jeroen Berwaerts, Fekete Kovács Kornél és Horváth Bence előadásában. Ligeti György születésének 90. évfordulója apropóján a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetével együttműködésben nemzetközi zenetudományi konferenciát szerveznek, ami jó alkalom a fesztivál népszerűsítésére és nemzetközi elismertségének fejlesztésére is.

A Bartók Szeminárium hagyományosan fontos eleme a zeneszerzés mesterkurzus. Az idén Fekete Gyula, a Zeneakadémia tanszékvezető professzora vezetésével alkalmazott zeneszerzés tanfolyam indul, ahol filmrészletekre készülnek zenei kompozíciók Faltay Csaba producer segítségével. A fuvola mesterkurzust Matuz István vezeti, aki úttörő szerepet játszott a 20. századi fuvola-technika megújításában.

A Bartók Szeminárium és Fesztivál rezidens zenekara a Savaria Szimfonikus Zenekar, amely a nyitó- és zárókoncert mellett a karmesterek oktatásában vállal szerepet.

Itt nézhet interjút Eötvös Péterrel.